Párizs legszebb „sugárútja" - sétahajózás a Szajnán

Párizs egyike azon ritka fővárosoknak, amiket meg lehet tekinteni a Szajnáról is, hiszen a folyó mentén, egymástól viszonylag kis távolságra terül el a város számos híres látványossága, ikonikus műemléke, több mint kétezer év történelmét őrző múltja. Már most érdemes előre betervezni akár egy jövő tavaszi városnézést egy kihagyhatatlan élményt nyújtó hajózással. 

Csak stílusosan - hajókázás az UNESCO Világörökség részévé nyilvánított területenForrás: Hemis via AFP/SPIEKERMEIER francoise / Hemis.fr/Spiekermeier Francoise / Hemis.F

Egy hajóút a Szajnán felér egy több napos városlátogatással a fény, a szerelem, a kultúra, a sikk fővárosában. Mindez köszönhető annak, hogy a Szajna úgy viselkedik, mintha nem is volna ott folyó, a szigetek (ile de la Cité, Saint-Louis), a jobb part és a bal part nagyon hamar egységes egészet képezve alakították ki Párizs városát.

Párizs "sugárútja" a legjobb útvonal, hogy felfedezzük a szerelem városátForrás: Daniel Julie/commons.wikimedia.org

IV. Henrik alatt a legrégebbi híd, a Pont Neuf és a place Dauphine megépítésekor a városépítészet szerves részeként illesztették a városképbe a folyót, arra törekedve, hogy az új épületek a partjaira nézzenek. Ez a hagyomány azóta is fennmaradt, és mára a Szajna-partot, amit az Unesco a Világörökség részeként tart számon, Párizs legszebb „sugárútjának" nevezik. A gyalogosoknak fenntartott rakpartok pedig a szerelmesek és az arra sétálgatók találkahelyévé váltak.

Indulhat a hajó!

Kezdjük „vízi sétánkat" az Eiffel torony lábától, az egyik legrégibb és a legtöbb szolgáltatást nyújtó folyami társaság, a Bateaux Parisiens sétahajó fedélzetén. Maradandó élmény az egy órás városnéző túra során Párizst a hidak perspektívájából látni.

Rengeteg mindent megnézhetünk a folyórólForrás: Travelo

37 híd ível át a romantikus Szajnán, ebből 4 gyalogoshíd, 2 vasúti híd.

A folyami hajóút során többek között a Notre Dame Katedrális, a Városháza, a Louvre, a Conciergerie, az Orsay Múzeum, a Nemzetgyűlés, a Francia Akadémia, az Arab Világ Múzeuma és a Bercy Sportcsarnok épülete tárul a szemünk elé.

Az Orsay Múzeum híres, hatalmas órája már messziről jelzi az időtForrás: Travelo

A XIII. században épült Conciergerie – süveges tornyaival – a legrégibb királyi palota volt, a Bastille ostroma idején börtönként szolgált. Marie Antoinette, Danton, Robespierre is raboskodott benne.

A világ legnagyobb múzeuma, a Louvre 73 ezer négyzetméteren terül el, a jobb part ékességeként. Szent Lajos szigetét (ile Saint-Louis) is érintjük utunk során, ahová az 1793-as francia forradalom után a gazdagok menekültek. A hagyomány megmaradt, Párizs-szerte ma is itt a legmagasabbak az ingatlanárak.

Lenyűgözően szép történelmi épületek mellett hajózhatunk elForrás: Travelo
Sokan már azzal is megelégszenek, hogy kiülnek nézelődni a Szajna partjára de hajóra szállni egy egészen más, ennél is jobb élmény"Forrás: Zigres/Shutterstock
Egy egyórás városnézés a Szajnán, az Eiffel toronytól/toronyhoz

A panorámateraszos hajón tett körutazás tizenhárom nyelven elérhető idegenvezetést tartalmaz fejhallgatós hozzáférhetőséggel, de lehet élő idegenvezetést is választani, amelynek során francia, angol, olasz és spanyol nyelven osztanak meg számos információt az épületek, a hidak keletkezéséről, a műemlékekről, történelmi jelentőségükről, Párizs építészetéről.

Ha egy egyórás városnézést tervezünk tenni a Szajnán, az Eiffel toronytól/toronyhoz, akkor itt kell felszállni: Port de la Bourdonnais (megközelítés: M6 Bir-Hakeim, M9 Trocadéro, RER Champs de Mars - Tour Eiffel)

Naponta többször indulnak hajók a Bateaux Parisiens egyórás hajós városnézésre (2023-ban a részvételi díj felnőtteknek 16 euró, gyerekeknek 7,5 euró.)

Menetrend: áprilistól szeptemberig 10 és 22:30 között minden 30 percben, októbertől márciusig 10 és 22 óra között minden egész órakor.

A Bateaux Parisiens mellett népszerűek még a Bateaux Mouches, a Paris Visite és a Batobus társaságok is.

A szajnai hajós programok ebéddel, estebéddel és vacsorával is elérhetőek. (További információ: www.bateauxparisiens.com)

Párizsról és más francia desztinációkról az Atout France oldalán további magyar nyelvű információkat is olvashattok. (https://www.france.fr/hu/parizs)

Romantika a hidak körül

A párizsiak a legszebb, a legősibb, a legromantikusabb elnevezéssel illetik a fény városának kedvelt hídjait, amelyek rendre visszaköszönnek filmeken, sorozatokban A Pont-Neuf szerelmesei-től az Emilie Párizsban-ig.

A Pont-Neuf egyik része a Cité-szigetet köti össze a bal parttal, míg a másik része a szigetet a jobb parttalForrás: Travelo

A III. Sándor híd a francia főváros legszebb hídja, melyet 1896-tól 1900-ig, a párizsi világkiállításra építettek. Az Invalidusok dómját köti össze a Grand Palais kiállítóteremmel. Impozáns, barokkosan aranyozott díszítései, szobrai alatt gyakorta fotóznak modelleket, és megannyi esküvőnek is a szemtanúja volt már ez a híd. Érdekessége, hogy egyetlen ívvel hidalja át a Szajnát.

A III. Sándor híd valóban nagyon díszes és már messziről is vonzza a tekintetetForrás: Moonik/Wikipedia

A szerelmesek hídjaként híresült el a Pont Marie, Párizs első fahídja, amelynek szerkezetét a XVII. században elpusztította az árvíz, ám a múlt században újjáépítették. Évszázadok óta rendkívül népszerű a szerelmesek körében: a legenda szerint ugyanis akik a Pont Marie-n csókolóznak, azokra hosszú közös boldogság vár.

A Pont Marie-n gyakorta andalognak és váltanak csókot a szerelmespárokForrás: Jonathan Nélis / Wikimedia Commons

Éjjel-nappal hatalmas a forgalom az 1803-ban épített, a múlt század végén újjáépített Művészetek hídján (Pont des Arts), amely a Szajna legromantikusabb hídja.

 

A fából készült sétálóhidat bohémek, kalapozó zenészek, piknikező turisták, fiatalok előszeretettel használják találkozóhelyként, másokat az elhaladó hajók látványa tart bűvöletben.  

2015-ig a szerelemlakatok hagyományát is őrizte a Pont des Arts, amikor is az elképesztő mennyiségű lakat súlya alatt leszakadt a híd korlátjainak egy része. Közel 45 tonna lakatot aggattak rá, amit el kellett távolítani. Párizs legrégebbi hídja, neve ellenére a Pont Neuf (Új híd), az első kőhíd, amelyik a jobb és a bal partokat összeköti és a Cité szigetén halad át. A híd széles járdájáról pazar kilátás nyílik a városra és a folyóra.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek