Pálmafák a Szajna-parton – Így nyaral Franciaország és a főváros

A nyár Franciaországban és Párizsban tele van szabadtéri programokkal. Amellett tehát, hogy lefutnák a kötelező köröket a főbb látványosságoknál, érdemes az utazást egy-két érdekes és nem mindennapi fesztiválhoz, kiállításhoz, ünnepséghez igazítani. A kínálatban lesz pálmafás „tengerpart" a folyó mellett, open air moziesték a parkban, zenei fesztiválok szerte az országban, új kiállításmegnyitók Normandiában és utcafesztivál Burgundiában.

A párizsi nyár nyitóeseménye a július 14-ére tervezett Bastille Nap, ami idén vasárnapra esik. A reggel katonai parádéval indul a Champs-Elysées sugárútján keresztül egészen a Concorde térig. De ne csak a forgatagot figyeljék majd, az égre is tekintsenek fel, mert a katonai repülőgépek idén is húzzák majd maguk után a francia színekben játszó csíkokat.

2018-as megemlékezés Lavaré falujában, Franciaország nyugati részénForrás: AFP/Jean-Francois Monier

A Bastille Nap estéje a tűzoltók báljaival folytatódik, amit szerte a városban, a tűzoltóságokon tartanak. Ezeknek azonban érdemes utazás előtt utána nézni, mert néhány helyen már előző este is buliznak. Az ünnepség végül egy nagy tűzijátékkal fejeződik be 23 óra és 23:30 között, az Eiffel-toronynál. Közlekedés szempontjából számítsunk rá, hogy a torony közelében este 18 után szinte teljesen leállítják a forgalmat, még a metróközlekedést is.

A Bastille Nap vigasságai után jól eshet egy kis ejtőzés a folyóparton, ahol pálmafák és pihenőszékek nőnek ki a homokból. Ez a hely nem más, mint a Paris Plage, amit a Notre Dame szerencsétlensége ellenére is felépítenek a parton július 7-től szeptember 2-ig. Nagy valószínűséggel pont azért, hogy jelezzék az embereknek és a turistáknak, hogy az élet megy tovább, a bazilika pedig idővel újjáéled. Ahogy a korábbi években is, most is sport-, kulturális- és gyerekprogramok, illetve úszási lehetőség várja majd a lazulni vágyókat.

Fővárosi fesztivál-gyorstalpaló

A június minden tekintetben a jazz hónapja. Az egyik legnagyobb durranás a Paris Jazz Festival lesz, amit június 30-tól július 22-ig tartanak a Parc Floral-ban. Emellett számos kisebb zenei fesztivált terveznek a város különböző kerületeibe, lesz mini operagála (Mini Opéra Côté Cour) a Bercy Village-ben; a Versailles-i kastélyban pedig királyi szerenádot és esti szökőkút show-t élvezhet a Napkirály vendégserege. A nemes alkalmakra június 15-től egészen szeptember 14-ig lehet jegyet kapni. A programok este 20:30-tól 23 óráig tartanak.

Kicsit más stílusban folytatódik a július és az augusztus, de azért a zenekedvelők itt is megtalálhatják a nekik tetsző programokat. A július 5-re és 6-ra tervezett The Peacock Society Festival a Parc Floral de Paris területén az elektronikus zene híveinek kedvez majd. De ha valaki inkább a klasszikus zenét részesíti előnyben, akkor ugyanezen a helyen augusztusban egy káprázatos koncertsorozatnak, a Classique au Vert névre hallgató fesztiválnak lehet szem- és fültanuja.

FNAC Live Music Fesztivál 2015-ből, a Hotel de Ville előttForrás: AFP/Bertrand Guay

A rock zene rajongói azonban a már legendássá vált Rock en Saine fesztiválra váltsanak jegyet. Mivel egy ütős és hangos három napos buliról van szó, ki kell majd bumlizni a város peremére a Domaine National de Saint-Cloud területére. A fesztivált augusztus 23-tól 25-ig tervezik. Aki pedig valami ingyenes programra vágyik, az nézzen utána az ingyenesen látogatható Festival Fnac Live névre hallgató kül- és beltéren is megrendezett fesztivál fellépőinek. A rendezvényre július 3. és 5. között kerül sor.

A jó idő az open air mozivetítéseket is előhozza, így aki szereti a francia nyelvet, a jó francia filmeket és van egy kis szabadideje a helyiekkel filmet nézni a szabad ég alatt, az ne hagyja ki a július 17-től augusztus 18-ig tartó ingyenesen látogatható Open Air Cinema Fesztivált, amit a Parc de La Villette hatalmas rétjére szerveznek.

Cinema Plein Air VilletteForrás: Marc Bertrand / en.parisinfo.com

Romantika, divat hátulról és utcafesztivál Burgundiában

Bár azt mondtuk, hogy nyáron nem kötelezőek a kötelező körök, egy két múzeum mégis kihagyhatatlannak számít, ha már Párizsban járunk. Ilyen például a Petit Palais - Musée des Beaux-Arts, ahol május vége óta tart egy kiállítás Romantikus Párizs címmel. A szeptember 15-ig látogatható tárlat egy hatalmas gyűjteményt mutat be, és fejest ugrik a főváros romantikus lelkivilágába 1815-től 1848-ig. A Petit Palais-nak ez a második olyan tárlata, ahol a várost alakító legfontosabb periódusokat mutatja be. A kiállítás egyszerre kulturális esemény is – egy sodró panorámakép Napóleon bukásától egészen az 1848-as francia forradalomig.

Petit PalaisForrás: lapas77 / Shutterstock.com

Még mindig Párizsban maradva, a divat rajongóit szólítjuk meg ezzel a rendhagyó tárlattal, ami a Back Side – Fashion from Behind (Divat hátulról) címet viseli és a Musée Bourdelle-ben kapott helyet. A szokatlan látásmódot választó kiállítás július 5-én nyit majd meg és november 17-ig látható. A lényeg, hogy a modellek arcának analizálása helyett, a látogatók a ruhákra, pontosabban a ruhák hátára, a test felépítésére összpontosítsanak.

Még nyugalom honol a városka utcáinForrás: Nigel Jarvis / Shutterstock.com

Elhagyva a fővárost, megtaláltuk az egyik legnagyobbnak tartott utcai művészeti fesztivált, amit mindenki ingyenesen látogathat. A Burgundiában található Chalon-sur-Saône nevű városka minden év júliusának harmadik hétvégéjén megrendezik a 'Chalon dans la Rue' (Chalon az utcákon) művészeti fesztivált. Az idei rendezvényt július 24. és 28. között tartják. Az ötnapos esemény ideje alatt színház, tánc, cirkusz, koncert, akrobatika, balett és bábszínház, mind az utcákra vonulnak.

Több mint 1000 művész hozza el Chalon-sur-Saône-ba a műsorát, de nemcsak azt várja el, hogy megtapsolják a látogatók, hanem lehetőleg be is kapcsolódjanak a produkciókba. Pont ez a bevonódás teszi annyira kedveltté a fesztivált, hogy a legutóbbi adatok szerint 2011-ben több mint 200 000 ember volt kíváncsi rá. És akkor mindezzel még mindig csak a felszínét kapargattuk a párizsi és francia nyárnak.

Megtetszettek a programok, és már utaznának is?
Akkor utazhat pl. a Ryanair járataival, amelyek hetente négy alkalommal, hétfőn, szerdán, pénteken és vasárnap közlekednek Budapest és Párizs-Beauvais-Tilléi repülőtér között. Szintén ezen légitársaság repül Budapest és Marseille útvonalon hetente kétszer: kedden és szombaton.

De április elejétől, hetente kétszer már a Transavia is szállít utasokat Budapestről Nantes kikötővárosba – igaz, már csak június végére kaphatók jegyek, és szeptembertől foglalhatók újra. Ugyanakkor az easyJet Lyon városába közlekedtet járatot hetente három alkalommal: kedden, csütörtökön és vasárnap, Párizsba pedig február óta minden nap.

A Wizz Air szintén áprilisban indította újra járatait Bordeaux-ba, amelyek hetente kétszer kedden és szombaton szállnak fel Ferihegyről, Nizzába pedig hétfő, szerda és pénteki napokon közlekednek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek