Építészeti csodák Európában, amelyek ismertebbek is lehetnének - 2. rész

Sok országnak vannak olyan épületei, amelyeket a világ szinte minden táján felismernek. Ilyen például a Buckingham-palota, a Sydney Operaház, a Taj Mahal, a Pisai Ferde Torony és még sorolhatnánk. Vannak olyan régi és kortárs épületek is, amelyek szintén megérdemelnék az ilyen mértékű ismertséget, mégsem kapnak ekkora figyelmet. Sorozatunk első részében bemutattunk 3 rendkívüli szépségű épületet, és most 3 másik következik.

Le Palais Idéal, Franciaország

A délkelet-franciaországi Hauterives település postása, Joseph Ferdinand Cheval 1879 egyik reggelén a levelek kézbesítése közben egy különleges formájú kőre bukkant, amit hazavitt, majd ezt a szokását a következő évtizedekben is megtartotta. Még abban az évben nekikezdett az ideális palota megalkotásának, amit 33 évig egyedül építgetett mészkőből, habarcsból és cementből. Az építmény végül 12 méter magas és 26 méter hosszú lett.

Forrás: AFP/Jeff Pachoud

A furcsa építmény 1912-re lett kész, és 1969-ben történelmi emlékművé avatták hazájában. Ferdinánd másik nagy vágya az volt, hogy halála után a palotában temessék el. Mivel a francia törvények ezt nem tették lehetővé, ezért az épülethez készített egy mauzóleumot. Így végül ez a kívánsága is teljesült: 1924-ben Le Palais Idéal-ban helyezték örök nyugalomra.

Inntel Hotel Amsterdam, Hollandia

Az Amszterdamtól mintegy 12 km-re található Zaandam városközpontja az utóbbi évtizedekben gyökeresen megváltozott: visszaállították a történelmi utca elrendezését és visszacsempészték a mesés hangulatot az addig kissé személytelen és unalmas helyre. A WAM Architecten cég által 2010-ben elkészült LEGO-szerű építmény az új központ szemet gyönyörködtető ikonja lett.

Forrás: AFP/Koen Van Weel

A kolosszális, tizenkét emelet magas, lényegében négyzet alakú szállodatorony úgy fest, mintha a Zaan régióra jellemző különféle zöldre festett házakat egymásra pakolták volna. A házak közül kitűnik az egyetlen kék festést kapott részlet, amelyet Claude Monet 1871-ben Zaandamban festett munkája ihletett. A változatos előre ugró részek, a rengeteg ablak, valamint a dekoratív fehér gerincelemek mélységet és domborulatot kölcsönöznek a homlokzatnak. Az összhatás lenyűgöző lett. A négycsillagos szálloda egyedi, családias, és nagy figyelmet kapott a holland és a nemzetközi médiában Koreától Mexikóig, Japántól Svédországig.

Amalfi-székesegyház, Olaszország

A 9. századi római katolikus építmény a Piazza del Duomón áll a mesés olaszországi Amalfiban. A Szent András apostolnak szentelt székesegyház egyértelműen Amalfi legimpozánsabb épülete. A túlnyomórészt arab-normann román építészeti stílusú templomot többször átalakították: román, bizánci, gótikus és barokk elemekkel egészítették ki. A katedrálishoz tartozik egy később épített székesegyház is, ami a régebbi mellé, egy korábbi templom romjaira épült. A két épületet egy keskeny folyosó köti össze egymással.

Forrás: Hemis via AFP/LEROY Francis / hemis.fr/Leroy Francis / Hemis.Fr

A katedrális legfőbb különlegességeinek egyike az 1066-ban Konstantinápolyban készült bronzkapu. A belseje is rendkívül gazdagon díszített: a festmények, faliszőnyegek, freskók mind a város egykori gazdagságáról tanúskodnak. A Szent András földi maradványainak elhelyezésére kialakított kripta a kolostoron keresztül érhető el, ahol ma már csak a szent egyik koponyacsontját őrzik.

(Forrás: archello.comwikipedia.orgturistamagazin.hu)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek