Íme a francia pár, aki egy barlangban éli mindennapjait

Te el tudnád képzelni az életedet víz, áram és csatorna nélkül? Egy francia házaspár jelképes összegért, mindössze 1 angol fontért jutott egy barlanglakáshoz, amit azóta felújítottak, szépen berendeztek és ebben élik mindennapjaikat. 

Ma már egyre többen választják ezt az életformát - illusztrációForrás: Shutterstock/Thomas Wyness

Költözzünk be!

A fiatal pár, Alexia Lamoreux és Lotte van Riel egy 40-50 négyzetméteres kislakást szeretett volna hitelből megvásárolni, de a bankok sorra elutasították a hitelkérelmüket. A férfi nagynénje vetette fel nekik a barlanglakás ötletét, mint lehetséges opciót, melyet a pár először nagyon furcsállt, végül a nagynéni mindössze 1 angol fontért, azaz 430 forintért adta oda sziklalakását a fiataloknak.

Az évtizedek óta elhagyatott balanglakás kezdetben siralmas állapotban volt, rengeteg ócska bútor, kacat és szemét volt odabent. A fiatalok azonban hatalmas lendülettel kezdték meg a különös ingatlan lakhatóvá tételét, ahol se az áram, se a víz nem volt bevezetve és a csatornázás sem volt megoldott. A pár végül három év kemény munka alatt tette lakhatóvá a különleges ingatlant, a teljes felújítás 30 000 fontba, nagyjából 13 millió forintba került – írják a Lakáskultúra oldalán.

Élet a barlangban

Az új otthonban süllyesztett világítás, irodahelyiség és még egy kivájt szekrény is helyet kapott, a fürdőszobát egy három lépcsőfok magas emelvényre helyezték el. A nappali területén egy konyhát és egy étkező helyiséget is kialakítottak. A barlanglakás különlegessége, hogy a fiatalok az egyik extra szobát az Airbnb-n adják ki, így mások is megtapasztalhatják, milyen izgalmas a barlangi élet.

Ma már egészen modern barlanglakásokban is lehet élni - illusztrációForrás: Shutterstock/Samanthafuture

Nem Alexia és Lotte az egyetlen, aki barlangban él, a becslések szerint 40 millió ember választotta ezt az éleformát. Az olaszországi Materában például egymás hegyére-hátára épületek a lapos tetős, kisebb-nagyobb házak, amelyek többségét a könnyen vájható és alakítható mészkősziklákba építették, illetve azokból vájták ki. Hazánkban pedig a Bükkalján ma nem kevesebb mint 18 barlanglakásos település ismert, Egerszalók déli határában, a Sáfrány utcában találjuk a korhűen felújított, szabadtéri skanzenként látogatható barlanglakásokat, de Noszvajon, Szomolyán és Cserépfalun is éjszakázhatunk sziklába vájt ingatlanokban. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek