Építészeti csodák Európában, melyek ismertebbek is lehetnének

Sok országnak vannak olyan épületei, amelyeket a világ szinte minden táján felismernek. Ilyen például a Buckingham-palota, a Sydney Operaház, a Taj Mahal, a Pisai Ferde Torony és még sorolhatnánk.  Vannak olyan ősrégi és kortárs épületek is, amelyek szintén megérdemelnék az ilyen mértékű ismertséget, mégsem kapnak ekkora figyelmet. Most mutatunk három ilyen lenyűgöző épületet.

Kylemore apátság Írországban

A Buckingham-palota eleganciájával rendelkezik, ráadásul ezt a csodálatos mesebeli épületet hegyek és az erdők nyugalma veszi körül Galway városában. A csodás kastélyt 1868-ban építették magánházaként Mitchell Henry, egy gazdag londoni orvos családjának. A 33 hálószobás kastély bálteremmel, négy nappalival, könyvtárral, dolgozószobával, számos irodával és teljesen felszerelt konyhával, iletve egy hatalmas, lenyűgöző parkkal tökéletes menedékhely lett számukra.

Forrás: Hemis via AFP/GARDEL Bertrand / hemis.fr/Gardel Bertrand

1920-ban apátságot alapítottak a kastély területén az I. világháborúban Belgiumból menekült bencés apácák számára. A Kylemore Apátság a Kylemore Trust irányítása alatt ma is bencés kolostorként folytatja küldetését, és Írország egyik vezető látogatói látványosságaként is működik. A lenyűgöző birtok és fallal körülvett csodálatos kertje az egyik leglátogatottabb hely Írországban, mégis kevesen ismerik az ország határain túl. További információkat az apátság és katsély weboldalán találhattok.

Hansel & Gretel Palacsintaház Hollandiában

A kortárs építészet is helyet kaphat a csodás építmének sorában egy palacsintaház és játszópark révén, ami úgy néz ki, mintha egyenesen egy meséből csöppent volna Zeewolde városába. Az eredmény pedig egy gyerekkönyv borítójára is felkerült. 2005-ben hozták létre az első Hansel & Gretel házat egy erdő szélén, majd jelenlegi helyére költöztették, és alaposan kibővítették, beleértve a legfiatalabb látogatók játszóparkját is. Sajnos egy 2015 júliusában bekövetkezett tűzvész következtében az egész étterem lángokban állt, de ez sem tántorította el az étterem építőit.

Forrás: https://www.hansengrietjezeewolde.nl/

A jelenlegi épület kialakítása 2016-ban kezdődött. Nagyszerű palacsintázó lett belőle, egyedi dizájnnal és dekorációval. A vendégeik nem ok nélkül hívják „Hollandia legvarázslatosabb palacsintázójának". Azáltal, hogy teljes mértékben az élményre és nem csak az ételekre összpontosítanak, olyan helyet hoztak létre, ahol valóban úgy érezhetik az emberek, mintha egy tündérmesében lennének. Az étteremben és környékén rengeteg program várja a gyerekeket, ahol a szülők tudják, hogy a gyerekek biztonságosan játszhatnak, így ott gondtalanul eltölthetik a napot. További információkat a Palacsintaház weboldalán olvashattok.

Old Royal Naval College az Egyesült Királyságban

Londonban nincs hiány történelmi látnivalókban. Egy olyan országban, ahol a monarchia még mindig jelen van, számos turisztikai helyszínt és különleges építészeti remeket találhatunk. Azonban a Greenwichi Old Royal Naval College (Régi Királyi Tengerészeti Főiskola) talán a legkiválóbb közülük. Az 1696-1712 között épült egyetemi épületet az UNESCO is a világörökség részeként ismerte el.

Forrás: AFP/Niklas Halle'n

A főiskolát gyakran úgy írják le, mint a brit építészet legszebb reprezentációját. A Tudor-dinasztia idején palota volt, ezért számos olyan híres és hírhedt uralkodó születésének volt tanúja, mint például VIII. Henrik, I. Mária és I. Erzsébet. Az épületet később kórházzá alakították. Itt a látogatókat 600 éves rendkívüli történelmen kalauzolják végig a szakértő vezetők Nagy-Britannia legszebb barokk épületeiben. További információkat az épület weboldalára kattintva kaphattok.

(Forrás: travelerdoor.comtripsavvy.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek