Turisztikai látványosság lett a világ legszebb panorámás futballpályája

A norvégiai Lofoten-szigetek szívében, lélegzetelállító tájban elmerülve, egy külön kis szigeten fekszik az a futballpáya, ami még azt a látogatót is leveszi a lábáról, aki nem különösebben rajong a futballért. A stadion már sokak kíváncsiságát és érdeklődését felkeltette, így most mi is megmutatjuk.

Lélegzetellálító élmény lehet itt focizniForrás: robertharding via AFP/Roberto Moiola/Roberto Moiola

Norvégiában járunk tehát, pontosabban Henningsvaerben, a Lofoten-szigetek festői és elragadó halászfalujában, mely az egész terület egyik legismertebb és legnépszerűbb turisztikai célpontja. Bájos hangulatát csak fokozza, hogy a főcsatorna által kettéválasztott, s emiatt Lofoten Kis Velencéjének is becézett halászfalu vizén motorcsónakok ringatóznak.

Henningsvaer főcsatornájaForrás: robertharding via AFP/Yadid Levy/Yadid Levy

Henningsvaer számos szigetét hidak kötik össze a szárazfölddel. Lenyűgöző úti cél sok apró kézműves üzletével, művészeti galériájával és kellemes légkörével. A shopokban a helyi kézművesek által készített kerámiákat, üvegeket és ékszereket is megtalálhatjuk. A közeli hegyek kiválóan alkalmasak hegymászásra.

Tipikus vörös színű házak a kikötőben, lakói többsége halászatból élForrás: robertharding via AFP/Michael Runkel/Michael Runkel

De térjünk vissza a stadionhoz, amit a Norvég-tenger vesz körül! Egy kis sziklás szigeten épült, amit híd köt össze a fő szigettel. A szigetre épült pálya felületét kiegyenlítették és szintetikus gyeppel fedték be, amelyre aztán egy stadiont építettek, aminek, mint a képeken is látszik, semmi köze a világ többi részének legmodernebb és legfuturisztikusabb építményeihez, mégis egy igazi remekmű.

A kis szigetet, amin épült, apró híd köti össze a fő szigettelForrás: robertharding via AFP/Roberto Moiola/Roberto Moiola

Mivel víz veszi körül, a tőkehal szárítására használt állványokból készítettek oldalrácsokat a pálya köré, melyek megakadályozzák, hogy a labda a tengerbe repüljön.

A Henningsvaer Stadionban nincs lelátó, és nem rendeznek benne sem nemzetközi, sem világbajnoki mérkőzéseket. A Henningsvaer városi futballklub számára épített stadionban csak amatőr csapatok játszanak.

Nincsenek oldalfalai és lelátói semForrás: NurPhoto via AFP/Manuel Romano/NurPhoto/Manuel Romano

Ez azonban semmiképpen sem von le az értékéből, sőt, éppen ellenkezőleg: igazi turisztikai attrakcióvá tette a környéket, nemcsak stratégiai helyzete, hanem a körös-körülötte látható lélegzetelállító, természetes panorámája miatt is.

A szokatlan stadion szinte belesimul a környezetébeForrás: AFP/Olivier Morin

(Forrás: siviaggia.itvisitlofoten.com)

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek