Nyolc év várakozás után végre megnyílik Norvégia giga méretű Nemzeti Múzeuma

Nyolc év építkezés után június 11-én Oslo nyugati partjánál megnyílik Norvégia 500 millió font értékű Nemzeti Múzeuma. A megamúzeum igazgatója, Karin Hindsbo bocsánatot kért a késésekért, amely miatt olyan neves műalkotások nem kerülhettek a nyilvánosság elé, mint például Edvard Munch Sikoly című festményének a leghíresebb változata – olvasható a The Guardian oldalán.

A Nemzeti Múzeum 8 év várakozás után megnyitja kapuitForrás: Facebook/Nasjonalmuseet for kunst, arkitektur og design/The National Museum of Art, Architecture and Design/Břrre Hřstland

A 13 000 négyzetméteres múzeumban 5 000 alkotás lesz látható, ami nagyobb, mint az amszterdami Rijksmuseum vagy a bilbaói Guggenheim. A múzeum koncepciója már a 2000-es évek közepén alakult ki, de a norvég parlament 2013-as döntése, mely szerint négy létező múzeum gyűjteményét, beleértve a nagy népszerűségnek örvendő Nemzeti Galériáét is, egyesítik, heves vitákat váltott ki. A múzeum igazgatója szerint az ötlet jó, mert így az emberek egy fedél alatt láthatják a norvég és a regionális kulturális örökség egész történetét, globális perspektívában.

Hivatalos nevén a Nemzeti Művészeti, Építészeti és Formatervezési Múzeum kínálata igencsak széles: a középkori baldisholi kárpittól és a kínai császári porcelántól, a 18. századi norvég üvegpoharakig és a kortárs designig, művészetig és kézműves alkotásokig szinte minden megtalálható. 

A norvég Nemzeti Múzeumban a Nemzeti Galéria alkotásai is láthatóak lesznekForrás: AFP/MAISANT Ludovic / hemis.fr/Maisant Ludovic

A második emeleten a képzőművészet dominál, a holland és flamand tájképfestményektől kezdve a 17. századi csendéleteken keresztül Johan Christian Dahl norvég festő 19. századi tájképeiig sok jeles alkotás megtekinthető. A múzeum Munch-termében a norvég festő, Edvard Munch leghíresebb alkotásai közül a Sikoly egyik verziója is itt található.

A múzeum kurátora infravörös fénnyel szkenneli Edvard Munch híres Sikoly című alkotásátForrás: AFP/Annar Bjoergli

Az épületet egy 2400 négyzetméteres Fénycsarnok koronázza meg, amely a 9000 energiahatékony, állítható LED-es lámpának köszönhetően éjjel kilométerekről látható.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek