Videó: Saját folyója és őserdője is van a világ legnagyobb barlangjának

A vietnami Hang Son Doong barlangot 2009-ben egy barlangi expedíciós csapat vizsgálta meg. Ezt követően a világ legnagyobb természetes barlangjának nyilvánította. A barlang méretei olyan hatalmasak, hogy egy 40 emeletes felhőkarcoló is elférne benne.

Forrás: Dave Bunnell/Wikipedia

Felfoghatatlan, mekorra is valójában

A 9 km hosszú óriásbarlang a Phong Nha – Kẻ Bàng Nemzeti Park területén, az ország középső részén, a Vietnámi-hegységben található. A legtágasabb részein az üreg 200 méter magas és 150 méter széles, de a legtöbb helyen 80 méter magas és ugyanilyen széles. Ami azonban Son Doongot különlegessé teszi, az a barlangban található egyedülálló, rejtett földalatti világa.

Forrás: Vietnam Stock Images/Shutterstock

A barlangot felülről egy keskeny résen át világítja meg a Nap. Belépve, a látogatók megütközve tapasztalhatják, hogy egy titokzatos földalatti folyó található benne, amelyet még senki sem fedezett fel teljesen a végig és az aljáig. Őskori esőerdő lepi el a barlang egy részét. Sajátos ökoszisztémával és időjárással rendelkezik, így néhol még vékony felhők is kialakulnak benne.

Számos 80 méternél is magasabb cseppkövek meredeznek a több mint 400 millió évesre becsült barlang belsejében.

Sok látogató vallja azt, hogy a Hang Son Doong barlang olyan, mint egy másik világ. Ginger Zee az ABC News - Good Morning America című műsorából is ismert televíziós személyiség szerint a Son Doong díszletei olyanok, mint az Avatar filmben. Elnézve az alábbi kisfilmet, egyet is tudunk érteni.

A barlang felfedezésének fontosabb kronológiája

• 1990 december: Egy Ho Khanh nevű vietnami favágóból lett barlangvezető és természetvédő egy dzsungeltúrán felfedezte a barlang bejáratát.

• 2009. április 7: Ho Khanh elvezette a barlanghoz a Howard Limbert nevű ismert barlangászt és vietnami barlangexpedíciós csapatát a képződmény felmérése céljából. A barlang egy hét tanulmányozása után a brit-vietnami barlangexpedíciós csapat a világ legnagyobb természetes barlangjának nevezte meg és hirdette ki.

Forrás: Dave Bunnell/Wikipedia

• 2010. március 17: A kutatócsapat megmászta a világ legnagyobb barlangjának falát, így kijutva a barlangból, és befejezte a közel 9 km hosszú és 38,5 millió köbméter térfogatú helyiség felmérését. A National Geographic TV a Son Doong-barlangot szintén a világ legnagyobb természetes barlangjának nyilvánította.

• 2019. március 31: Howard Limbert és olyan jól ismert barlangi búvárszakértők, mint Martin Holroyd, Rick Stanton, Jason Mallinson és Chris Jewell merülés kutatást végeztek a Son Doong belsejében lévő földalatti folyóban. A búvárcsapat egy 78 méteres mélységű, víz alatti járatot talált, bár a járat teljes mélységét 93 méterben mérték. Ennél mélyebbre már nem tudtak merülni, hogy tovább kutathassák.

Felvirágoztatta a környéket

2011 előtt a helyieknek nem sok lehetőségük volt turisztikai tevékenységben részt venni, ami a munkanélküliség miatt nehéz életkörülményekhez vezetett, és sokaknak az erdőbe kellett menniük, hogy illegális fakitermelésből és vadászatból tartsák fent magukat.

Forrás: Mark and Anna Photography/Shutterstock

2013-ban a Son Doong Expedition túrát a hatóságok jóváhagyták, mint egy 6 napos és 5 éjszakás kalandtúrát, amelyet az Oxalis Adventure üzemeltetett. Az expedíció azonnali visszhangot keltett az egész világon, és sok neves újság, illetve hollywoodi forgatócsoport érkezett a helyszínre.

A Son Doong az egyik legkülönlegesebb turisztikai célpontjává tette a környéket.

A barlang létezésének köszönhetően számos turisztikai szolgáltatás nyílt meg a régióban. További túrákat fejlesztett ki az Oxalis Adventure, és több száz magánszállást építettek a turisták kiszolgálására. Ennek köszönhetően egyre jobb lett a környzeő települések életszínvonal is.

(Forrás: oxalisadventure.comWikipedia)



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek