Bajban van Vietnam egyik legszebb sziklaképződménye

Vietnam csodás tengerpartjairól is ismert, ilyen például a Cam Ranh, a Nha Trang vagy éppen a Lan Ha. De ezek közül is kiemelkedik egy még ismertebb, a Ha Long Bay, mely az UNESCO világörökségi listáján is szerepel. Ez az öböl az ország észak-keleti részén található, és most veszélyben van az egyik legszebb látnivalója.

Forrás: Shutterstock.com

A legfrissebb hírek szerint a híres "puszilkodó" sziklákat az összedőlés fenyegeti a súlyos erózió miatt.  A sziklákat akkor lehet látni amikor apály van. Ekkor az az alsó "talapzat" rész is kiemelkedik a vízből, ami most veszélyben van. A felmérést végző kutatók szerint, ha nem készül el valamilyen támaszték, a sziklák hamarosan a tengerbe dőlnek - írták a timeout.com cikkében.

Az eróziós problémát fokozza a megemelkedett tengerszint, a halászat és a tömegturizmus is. A halászattal az a baj, hogy a hajósokat egyáltalán nem érdekli milyen közel mennek a sziklákhoz, így a hullámok még erősebb hatást fejtenek ki rájuk.

Ezeket tudva és ismerve, a kutatók szabályozások bevezetését kérték a természeti szépség környékére. Első körben a különböző hajók sebességcsökkentését kérték, illetve a halászhajók útjának megváltoztatását. Remélhetőleg már ezzel is elérnek majd valamit, és meghosszabbítják ennek a különleges sziklaformációnak az életét. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek