Minden este teljes sötétségbe borul Vietnam fővárosa

Ha esténként megnéznéd, milyen Vietnam kivilágított fővárosa, családni fogsz. Minden este ugyanis sötétségbe borul a város, mert a hatóságok így próbálják csökkenteni az elektromos hálózatra nehezedő terhelést, amelyet a légkondicionálók és ventilátorok megnövekedett használata okoz, mivel az emberek így igyekeznek megküzdeni a hőséggel, adta hírül az MTI. 

Így nézett ki egy átlagos este Hanoi belvárosában, amikor még kivilágították - illusztrációForrás: Shutterstock/Mikecphoto

Este 11 órától minden parkban és a 8 milliós város kétharmadában kikapcsolják a közvilágítást.

A hatóságok azt remélik, hogy ezzel csökkentik a légkondicionáló berendezések által nagymértékben igénybe vett elektromos hálózat terhelését, és pénzt takarítanak meg.

A tudósok szerint a globális felmelegedés is szerepet játszik a szélsőséges időjárási jelenségek súlyosbodásában a délkelet-ázsiai országban. Május elején 44,1 Celsius-fokos hőmérsékletet mértek az országban, ami rekordot jelent. Kétszer, áprilisban és május végén is hőhullám sújtotta az országot, ami megnehezítette az élet- és munkakörülményeket, különösen a városokban. Az EVN áramszolgáltató szerint a légkondicionálók és ventilátorok intenzív használata megterheli az elektromos hálózatot. További gondot jelent, hogy az ország északi részén a súlyos szárazság miatt a tározók vízszintje 30-40 százalékkal csökkent.

A fények kikapcsolásával jelentős energiát tudnak megspórolniForrás: Shutterstock/Miroslaw Gierczyk

A Hanoi által elfogadott intézkedésnek köszönhetően minden nap egy óra világítást takarítanak meg. A város már korábban is fogadott el hasonló intézkedéseket, de nem ilyen léptékben. "Az energiatakarékossági programot idén kiterjesztették a város közvilágítási rendszerének 70 százalékára" - mondta a helyi médiának Le Trung Kien, a közvilágításért felelős vállalat igazgatóhelyettese. Hozzátette ugyanakkor, hogy mindig elegendő világítás jut a közlekedés, a biztonság és a rend fenntartásához. Az intézkedés augusztus végéig tarthat.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek