III. Károly király szívszorító látogatást tett Kenyában

Különleges érzéseket hozhatott felszínre III. Károly király számára éppen most zajló kenyai útja. 1952-ben ugyanis Károly édesanyja – a néhai II. Erzsébet királynő – éppen Kenyában szerzett tudomást édesapja, VI. György király haláláról, ezzel vette kezdetét 70 éves történelmi uralkodása.

III. Károly brit király és Kamilla brit királyné hallgatja Albert Mutua kenyai turizmusért és vadon élő állatokért felelős kabinettitkár a Nairobi Nemzeti Park elefántcsontégető helyén, egy történelmi helyen, ahol 12 tonna elefántcsont égetett elForrás: AFP/Luis Tato

A kenyai utat a néhai királynő és Fülöp herceg személyes nyaralásának tervezték 1952-ben – gyakorlatilag egy rövid, szafari kiruccanásként. A fiatal pár Kenya legrégebbi szafari szállójában, a Treetopsban szállt meg, amely egy igényes faház az Aberdare Nemzeti Park szélén. Amíg a hercegnő ott töltötte napjait, orrszarvúkról, vízi antilopokról készített fényképeket, amelyeket a Treetops szállodánál álló óriási fügefa felső ágaira felmászva fotózott. Ezen a helyszínen tudta meg, hogy édesapját már soha nem láthatja viszont.

A Treetops hotel - ami nem tűnik fényűző helynek, de minden igényt kielégít, és az állatok megfigyelésére is tökéletesForrás: ASH - ASH/Wikipedia

Erzsébet az induláskor még nem is sejtette, hogy hercegnőként indul el a kenyai útjára, és mire hazatér, már Nagy-Britannia uralkodója lesz.

Tavaly, amikor II. Erzsébet királynő elhunyt, legidősebb fia, Károly nem csak az Egyesült Királyság, hanem a Brit Nemzetközösség 56 államának (a korábbi gyarmatainak) is a vezetője lett, így Kenyának is. Károly ezt az országot választotta első látogatásának a Nemzetközösség államában, miután tavaly szeptemberben király lett, ahova felesége, Kamilla királyné is elkísérte. 

Kamilla királyné maszáj törzsi leplet visel egy jótékonysági szervezet állatmenhelyén NairobibanForrás: MTI/EPA/Reuters pool/Thomas Mukoya

Útjuk hivatalosan e hét kedden vette kezdetét, amikor William Ruto kenyai elnök fogadta őket. A fővárosban, Nairobiban két nap alatt Károly vállalkozókkal, fiatal kenyaiakkal találkozott, és részt vett egy állami banketten is. Meglátogatta a kelet-afrikai nemzet történelmének szentelt új múzeumot is, és megkoszorúzta az Ismeretlen Harcos sírját az Uhuru Gardensben, ahol Kenya 1963 decemberében kikiáltotta függetlenségét. A király és a királynő ezután az Indiai-óceáni kikötővárosba, Mombasába utaznak, ahol ellátogatnak egy természetvédelmi területre és találkoznak különböző vallások képviselőivel.

Azért vidám pillanatok is adódtak, amikor Raha nevű orrszarvúval és számtalan elefánttal találkoztak a nairobi Sheldrick Wildlife Trust Elephant ÁrvaházbanForrás: AFP/Luis Tato

Az 56 országból álló Nemzetközösségi csoportból több mint egy tucat nemzet még mindig elismeri az Egyesült Királyság uralkodóját államfőként.

"A néhai királynő nagyon szorosan kötődött a Nemzetközösséghez" – mondta Poppy Cullen, a Cambridge-i Egyetem afrikai történelem oktatója. "És úgy gondolom, hogy a brit kormány lelkesedni fog, hogy a király valami hasonlót tesz annak érdekében, hogy növelje ismertségét vagy összetartsa a Nemzetközösséget" – tette hozzá.

Van azért ennek a látogatásnak egy kevésbé cukormázas oldala is, hiszen Kenya egykori gyarmatosításához nem kevés vér is tapad.

Kenya idén ünnepli függetlenségének 60. évfordulóját, Nagy-Britannia pedig olykor kihívásokkal teli kapcsolatot ápolt a gyarmati uralom elleni küzdő lázadások ellen, amelyben kenyaiak ezrei haltak meg. A gyarmati hatóságok kivégzésekhez és bírósági letartóztatáshoz folyamodtak, miközben megpróbálták leverni a felkelést.

A király látogatása feszültséget szított Kenya egyes részein.

Sok helyen ugyan tömegek fogadták örömmel az uralkodót és feleségét, de tüntetők egy csoportja is megjelent, brit-ellenes dalokat skandálva, ezért egyenruhás, illetve civil ruhás rendőrök oszlatták szét a csoportot. A 64 éves Salim David Nganga szerint a királynak először bocsánatot kellene kérnie a kenyaiaktól. „A királynak soha nem lett volna szabad belépnie ebbe az országba, figyelembe véve a brit gyarmatosítók sötét történelmét" – mondta.

A 74 éves Joel Kimutai Kimetto elmondta, hogy nagyapját és édesapját a britek rúgták ki ősi otthonukból.

III. Károly brit királ Samwel Nthigai Mburia háborús veteránnal is találkozott, hogy megemlékezzenek a háborúról és mindazokról, akik Nagy-Britanniát támogatták mindkét világháborúbanForrás: AFP/Victoria Jones

"A legfájdalmasabb, hogy évekkel a brutalitások és a földünk ellopása után a brit cégek még mindig birtokolják ősi otthonainkat, milliókat keresve kényelmes székhelyükön az Egyesült Királyságban, miközben a mi embereink továbbra is telepesek maradnak" – mondta az AP-nek. „Arra kérjük William Ruto elnököt és vezetőinket, hogy használják ki ezt a remek lehetőséget, hogy a király elé tárják nehéz helyzetünket" – tette hozzá.

(Forrás: rdnewsnow.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek