Elnöki kitüntetésben részesült a 9 éves kenyai kisfiú, aki életeket mentett találmányával

Korábban már beszámoltunk arról, hogy egy kilencéves kenyai kisfiú érintésmentes kézmosásra alkalmas szerkezetet készített fából a koronavírus terjedésének megfékezésére. A Stephen Wamukota nevű fiúcska elmondta, hogy most nagyon boldog, hogy tettét elnöki kitüntetéssel jutalmazták – írja a BBC.

A rossz higiéniai körülmények között élő családokon segített a kisfiú találmánya - illusztrációForrás: Artsy Solomon/Pixabay

"Most két gépem van, és még többet akarok készíteni" – mesélte Stephen. A kisfiú azután állt elő találmányának ötletével, hogy a tévében látott egy műsort a vírus megfékezésének lehetőségeiről.

Kenyában több mint 2000 koronavírusos beteget és 69 halálesetet jelentettek ezidáig. Stephen és családja Nyugat-Kenyában, Mukwa faluban él, ahol viszont egyetlen vírusos esetről sem számoltak be. Apja azonban attól tart, hogy a vírus még mindig beférkőzhet az ő körzetükbe is. Íme, a szerkeszet, amit Stephen feltalált, és amellyel megakadályozta a vírus továbbterjedését.

Azt is elmesélte, hogyan alkotta meg fia a találmányát: "Vettem néhány darab fát ablakkeret készítéséhez, de egy nap munka után arra értem haza, hogy Stephen éppen a gépet készíti el belőle" – mondta az édesapa.

A koncepció az övé volt, én csak a szerkezet összerakásában segítettem neki. Nagyon büszke vagyok rá

– jelentette ki. 

Az édesapa megélhetés céljából elektronikus termékek javításával foglalkozik, és elmesélte, hogy a fia mindig is szívesen nézte őt munka közben. Miután feltette a Facebookra a fia találmányát, maga is meglepődött, hogy milyen gyorsan megosztották azt. Stephen azon 68 kenyai között szerepel, akiket hétfőn elnöki kitüntetésben részesítettek hazafias cselekedeteikért. Stephen azt mondta, ha felnő, mérnök szeretne lenni, a megyei kormányzó pedig megígérte neki, hogy ösztöndíjjal fogja őt támogatni a célja elérésében.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek