Színes üvegkavicsok az óceánparton: a szemétből lett kincs

A Glass Beach (Üvegpart) a kaliforniai Fort Bragg közelében található, amit évente turisták tízezrei keresnek fel. A három kicsi és keskeny strandszakaszból álló parton homok helyett ugyanis különböző méretű, alakú, színes üvegkavicsok milliói fogadják a látogatókat. Hogyan lehetséges ez? Az ok sokkal prózaibb, mint elsőre gondolnánk.

Forrás: Gustavo Gerdel/Wikipedia

Szeméttelepből lett turistalátványosság

Sok-sok évtizeden keresztül inkább kerülték ezt a helyet, mint látogatták volna, ugyanis a lakosok szemétlerakó helyként használták. Az első szemétlerakó helyet 1906-ban hozták létre a lakosok, akik a partra dobták a szemetüket. 1906 és 1967 között három partszakaszon is üvegek, kannák, gyógyszeres üvegcsék, autók hátsó lámpái, akkumulátorok és sok más autóipari berendezés halmozódott fel. Amikor a szeméthegy kezelhetetlenné vált, újra és újra felgyújtották.

1943-ban már annyira felhalmozódott a sok szemét az első lerakóhrlyen, hogy Fort Bragg új hulladéklerakó telephelyet nyitott a parton, amely 1949-ig aktív maradt. Ezután a harmadik strandon kezdte gyűjteni a közösség szemetét 1967-ig, amikor is a város vezetői végleg bezárták.

Az utána kövtkező évek során számos alkalommal kitakarították a partokat, ám közben az üvegből készült tárgyak kémiai és fizikai átalakulásokon mentek keresztül, és végül természetes matt üveggé változtak.

A tenger mosta üvegnek 30-100 évre van szüksége ahhoz, hogy megkapja jellegzetes formáját és textúráját.

A törött üvegek nekiütődnek a szikláknak, víznek, homoknak, élük így lekerekedik és simává válik. A dübörgő hullámok segítettek felgyorsítani a folyamatot és idővel színes darabok alakultak ki. A Glass Beach homokjában heverő üvegkavicsok többsége átlátszó, fehér és zöld.

Forrás: Photononstop via AFP/Philippe Turpin / Photononstop/Philippe Turpin

A gyűjtögetők kedvenc helye lett

Az ide ellátogatók hosszú éveken keresztül gyűjtögették az opálszerű, színes, átlátszó üvegkavicsokat hogy ékszereket készítsenek belőlük, vagy emlékként hazavigyék. Ma már arra kérik a látogatókat, hogy ne vigyék el az üvegdarabokat, hogy mások is élvezhessék ezt a ritka látványt.

Forrás: Photononstop via AFP/Philippe Turpin / Photononstop/Philippe Turpin

"Ha mindenki elvinne annyit az üvegből, amennyit csak szeretne, akkor az üveg jelenléte jelentősen csökkenne a következő látogatók számára. Nekünk, a California State Parks-nál az a feladatunk, hogy megóvjuk az általunk kezelt parkok természeti kincseit, hogy azok megtapasztalhatók legyenek. Így mindenki élvezni fogja, a jövő generációi is" – mondták az állami park fenttartói.

Forrás: Jef Poskanzer/Wikipedia

Bár a Glass Beachen nincs annyi tengeri üveg, mint évtizedekkel korábban, még mindig vonzó hely a látogatók számára, akik hosszú órákig képesek bandukolni és üvegkavicsokat keresgélni a tengerparton. A hullámok még mindig bőven mossák a napfényben csillogó üvegdarabokat, amelyekből különösen apály idején lehet sokat felfedezni. 

(Forrás: sfgate.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek