Ez okozza az óceánpartok éteri csillogását, mutatjuk, hol láthatod

Biztosan láttál már képeket azokról a kék színekben pompázó szikrázó fényekről, amelyek az óceánpartok közelében csillognak a hullámok között. De vajon hogy jön létre ez a fantasztikus látvány, és hova utazzunk, ha látni szeretnénk?

A kaliforniai Manhattan BeachForrás: AFP/Valerie Macon

Az éteri jelenséget biolumineszcenciának nevezik, és élőlények okozzák, amelyek a szervezetükben végbemenő kémiai reakciók révén fényt bocsátanak ki a testükből.

A biolumineszcencia valójában a kemilumineszcencia egy fajtája. Ez egy olyan kémiai reakcióra használt kifejezés, amelyben fény keletkezik. Ez esetben azért használják mégis a biolumineszcencia szót, mert a reakció egy élő szervezeten belül történik. 

Spanyolország, Gaílícia: a biolumineszencia nyaranta gyakori jelenség a régióbanForrás: Anadolu via AFP/Brais Lorenzo

Érdekesség, hogy a biolumineszcencia hideg fény, vagyis a fénysugárzás kevesebb mint 20%-a termel hőt. Ez az oka annak is, hogy a csillogást kék vagy fehéres színben látjuk.

Bár legtöbbször óceánpartokon tűnik fel, de a természetben máshol is előfordul, hazánkban is, gondoljunk csak a szentjánosbogarak rajzására nyaranta. Az ausztráliai Új-Dél-Walesben található Claustral Canyon mennyezetén és falain pedig az apró férgek izzása.

Spanyolország, Galícia partja, 2023 augusztus 12-énForrás: Anadolu via AFP/2023 Anadolu Agency/Brais Lorenzo

Az óceánokban fitoplanktonok okozzák, és leginkább a trópusokhoz köthető a jelenség. De több európai helyszínen is szemtanúi lehetünk a fantasztikus jelenségnek. A belgiumi Zeebrugge egyike azon helyeknek Európában, ahol látható, de a dél-írországi Cork megyében található Lough Hyne Természetvédelmi Területre is érdemes ellátogatni, ha részesülni szeretnénk az élményből. Az AFP fotóinak tanúsága szerint a Spanyolország Galícia tartományában gyakori jelenség nyarant, egy ismerősünk nemrégiben pedig a Lisszabontól délre eső óceánpart homokban lépkedve, a lábnyomaiban tapasztalta a csillogást.

Forrás: National GeographicA Nomad Passport, American Oceans 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek