Vissza a melengető nyárba – 10 elképesztő program Dubaj látnivalói között!

Dubajban kevés olyan látnivaló akad, amitől ne esne le az állunk. Megannyi felhőkarcoló, bevásárlóközpontok, óriás akváriumok, fedett sípályák, arannyal tömött bazárok, gazdagon díszített, fényes épületek. Ráadásul annyi élményt és programot kínálnak, hogy nehéz válogatni közülük. Mi most ebben segítünk egy kicsit.

Egy fotó a világ legmagasabb épületről

Dubaj nevezetes épülete és fő turisztikai látványossága a Burj Khalifa, amely 829,8 méterével a világ legmagasabb épülete és a város leghíresebb látnivalója.

Forrás: Shutterstock/Rasto Sk

Ha ott jártok, egy multimédiás bemutatót is láthattok Dubajról és a Burj Khalifa épületéről, mielőtt egy nagy sebességű lift felvinne a 124. emeleti kilátóra, ahol az egyik oldalon csodás kilátás nyílik a sivatagra a felhőkarcolókon túl, a másik oldalon pedig az óceán vize csillog. Az éjszakai látogatások itt, Dubaj csúcsán különösen népszerűek a fotósok körében, Dubaj híres városi fényben úszó panorámája miatt.

Víz alatti világ a Dubai Aquariumban

A város egyik legnépszerűbb turisztikai látványossága, a Dubai Aquarium, amely 140 tengeri élőlényfajnak ad otthont a Dubai Mall földszintjén található hatalmas felfüggesztett tartályban. A bevásárlóközpontból ezt ingyen láthatjátok is. Innen lehet bejutni az állatkertbe, amely három emelet magas.

Forrás: Nadezda Murmakova / Shutterstock.com

A hatalmas mennyiségű tengeri élőlény megtekintésén túl a Dubai Aquarium rengeteg vízi élményt és elfoglaltságot kínál azoknak a látogatóknak, akik közelről szeretnének találkozni az akvárium lakóival: a ráják kézből etetésétől a zátonyokon búvárkodásig, tigriscápák társaságában.

Shopping a Dubai Mallban

Ha már meglestétek a hatalamas akvárium lakóit, nézetek kicsit körül a város első számú bevásárlóközpontjában! Ez a város egyik legjobb helye egy vásárlásra, de innen tudok bejutni a Burj Khalifa épületébe is. Vannak itt még jég- és sípályák, játékzónák, mozikomplexum, és még rengeteg egyéb, elképesztő szórakozási lehetőség.

Forrás: DTCM Central Europe Office

A vásárlási és étkezési lehetőségek végtelen kínálata mellett szinte mindig vannak különleges események, például élőzene és divatbemutatók. Ezek közül a leghíresebb az éves Dubai Shopping Fesztivál januárban és februárban, valamint a Dubai Summer Surprises Festival júliusban és augusztusban.

Flamingóles a Ras Al Khor vadrezervátumban

Töltsetek egy kora reggelt flamingók és más madarak felfedezésével a város vizes élőhelyein! Nem is kell túl messzire menni a felhőkarcolóktól, hogy természetesebb kilátásban legyen részetek. A Ras Al Khor élővilág rezervátum a Dubai-creek mangroveerdőit és vizes élőhelyeit foglalja magában.

Forrás: AFP/Giuseppe Cacace

Ez a pont a madarak vándorlási útvonalak fontos állomása, így kiváló hely a flamingók megfigyelésére különösen télen, amikor e fenséges rózsaszín madarak hatalmas csapatai gázolnak át a lagúnákon, amelyek hátterében magasba emelkedő toronyházak állnak. A parkon belül különféle búvóhelyeket állítottak fel madárlesnek, hogy remek kilátást nyújtsanak a madarakra.

Látogatás a jövőbe

A Föld legszebb épületének nevezik a Jövő múzeumát, és ezt jó okkal mondják. A tórusz formájú épület egy üreget rajzol körül, mely az ismeretlen tudást képviseli. Dubaj uralkodója, Mohamed sejk a város jövőjéről írott verse jelenik meg rajta kalligrafikus arab írással. Az írásjelek a homlokzaton egyúttal ablakként is funkcionálnak.

screenshot/https://www.youtube.com/watch?v=AaJGZ2aG868

Az építészeti és mérnöki csoda 2022 elején nyílt meg, és a jövőbe viszi a látogatókat. Az épület a fejlett technológiát a hagyományos művészeti formákkal ötvözi, a múzeum pedig minden korosztály számára kínál látványos élményeket. Kihagyhatatlan látogatás.

Sivatagi kalandozás

Nem kell messzire utazni Dubaj tengerparti felhőkarcolóitól, hogy elérjétek az Egyesült Arab Emírségek sivatagi tájait, a hullámzó dűnéket. A tipikus túraútvonal, amely a látogatóknak ízelítőt ad a sivatagi életről, könnyen beilleszthető akár egy rövid dubai utazásba is, ami körülbelül hat órát vesz igénybe háztól házig.

Forrás: Shutterstock.com

Az ilyen kalandtúrák számos tevékenységet kínálnak a homokdeszkázástól, tevegelésen keresztül a terepjárós szafarikig. Megismerkedhettek a hagyományos arab solymászattal, ha szerencsétek van, láthatjátok a rezervátum szabadon kóborló gazella-csordáját. A csillagok alatt is vacsorázhattok a sivatagban, sőt kempingezhettek is.

Fürdőzés a tengerparton

Ez a hosszú, széles, fehér homokos partszakasz Dubaj látogatóinak első számú tengerparti úti célja. És ha már nálunk vége is a strandszezonnak, itt egész évben nem nagyon megy 25 fok alá a nappali hőmérséklet, sőt, még november-decemberben is 30 fokokat lehet mérni. Így nem kérdés, hogy itt bizony meg kell mártózni! Mindenféle vízi sportot ki lehet próbálni, legyen az jet-ski-, kajakbérlés, ejtőernyőzés vagy hajókázás. Biztonságos gyerekkel utazó családok számára is, hiszen a partot mosó türkizkék víz sekély és nyugodt.

Forrás: Dubaj Külképviselet

Az egyik ilyen klassz strand a pálmafákkal szegélyezett La Mer Beach Jumeirahban. Az ottani vízi sportok üzemeltetői jet-ski kirándulásokat, csónakázást, kajakozást kínálnak a strandolóknak. Ha a tenger és a homok nem elég, a strand északkeleti pontján találjátok a csúszdákkal és egyéb  látványosságokkal teli Laguna víziparkot.

A Dubai Creek felfedezése

A 14 kilométer hosszú Dubai Creek egy sós vizű, természetes, keskeny, csatornaszerű öböl, amely kettévágja a város központját: északon Deira, délen pedig Bur Dubai található.

Forrás: Shutterstock/Muhammad Mansor

Ez az a hely, ahol megcsodálhatjátok a várost a vízről, ha kirándultok egyet a számos helyi, míves fahajók, a dhowk egyikén, de felpattanhattok egy abrára is (fa kompra) a kikötőpontok között.

Piacozás a mesés keleti fűszerek illatfelhőjében

Ha szerettek nézelődni, alkudozni, piacozni, felfedezni a város egy olyan részét, amit nem uralnak a felhőkarcolók, akkor irány a piac!

Forrás: robertharding via AFP/Fraser Hall/Fraser Hall

A keskeny sikátorokban barangolva élénk színű fűszereket szagolhattok, csodás, színes kelmék között sétálhattok és annyi de annyi látnivaló akad, hogy rendesen megdolgoztatják az érzékszerveket. De higgyétek el, megéri!

Séta az Al Fahidi történelmi negyedben

Az Al Fahidi negyedet (korábban Bastakia negyedként emlegették) a 19. század végén építették, hogy a gazdag perzsa kereskedők otthona legyen, akik főleg gyöngyökkel és textilekkel kereskedtek. Ez a negyed Dubaj keleti részét foglalja el a Creek mentén, ahol a hagyományos, kiválóan megőrzött mészkőépületek között sétálhattok.

Forrás: AFP/Karim Sahib

A jellegzetes arab építészettel szegélyezett keskeny utcácskák egy letűnt és sokkal lassabb kort idéznek Dubaj történetében. A kerületben található a Majlis Galéria hagyományos arab kerámiák és bútorok gyűjteményével.
(Forrás: planetware.comtimeoutdubai.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek