A világ legnagyobb mesterséges zátonyát tervezik megépíteni Dubajban

A szuperlatívuszokról ismert városban már megszoktuk, hogy valaki már megint azon gondolkodik, miből tudna még nagyobbat, még fenségesebbet építeni. De ellentétben a legmagasabb felhőkarcolóval vagy a legmélyebb medencével, a legújabb terv nem egyszerűen egy építészeti bravúr, hanem egy, az óceánok megőrzése szempontjából is nyertes projekt lenne.

A Dubai Reefs nevű tervezetet a világ legnagyobb óceán-helyreállítási projektjeként tartják számon. Ha megépülne, 77 négyzetmérföldnyi mesterséges zátonyból állna, amely több mint egymilliárd korallnak és 100 millió mangrovefának adna otthont. Nagyjából így kell elképzelni:

A projekt terveit a dubaji székhelyű URB, a fenntartható városok fejlesztője jelentette be, amelynek korábbi tervei között szerepel egy fedett kerékpáros szupersztráda Dubajban, illetve fenntartható városok tervei Egyiptomban és Dél-Afrikában. Azaz nem kevés tapasztalat van a hátuk mögött. 

A cég vezérigazgatója, Baharash Bagherian szerint „vállalkozói szellemre van szükségünk a tengerparti városok tervezésénél. A Dubai Reefs célja, hogy egyránt élettere legyen azoknak, akik a tengerek megőrzésén fáradoznak, az ökoturizmusnak és a háborítatlan óceáni életnek."

Városaink egészsége szorosan összefügg óceánjaink egészségével"

- mondta Bagherian a CNN-nek.

A mesterséges zátonyok mellé az URB úszó lakóépületeket, vendéglátóhelyeket, üzlethelyiségeket és különféle öko-kunyhókat tervezett, amelyek állításuk szerint fenntartható turisztikai célponttá tennék a helyszínt.

LátványtervForrás: YouTube - printscreen

A projekt középpontjában egy tengerészeti intézet állna, amely az óceánkutatással és Dubaj tengerparti környezetének védelmével foglalkozna. Emellett oktatási programokat is kínálna a tengerek védelmével kapcsolatban.

Az URB azt állítja, hogy a telephely 100%-ban megújuló energiával fog működni, amelyet nap- és vízenergiáiból állítanának elő, míg a hínár- és osztrigafarmok élelmiszert termelnének. Az építészek egy repülő taxi leszállópályát is terveztek a helyszínre. Ha az építkezést maximálisan támogatják, várhatóan 2040-re fog elkészülni a mesterséges zátony.

Forrás: CNN

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek