Elképesztő látvány: Pink színűvé változott egy mocsár Ausztráliában

Ausztráliában, a Brisbane-i Boondall lápvidék lakói meglepődve tapasztalták, hogy a vízfelület egyik napról a másikra érthetetlen módon rózsaszínűvé vált. A tisztviselők fontolóra vették, hogy esetleg szennyezés állhat a háttérben, de a vezető elmélet jelenleg az, hogy a meleg hőmérséklet és az alacsony csapadék is hozzájárult az algavirágzáshoz, amely ezt a jelenséget okozza.

Michele Burford, a Griffith Egyetem professzora szerint a rózsaszín algák koncentrációja miatt tűnik a víz pink színűnek, de úgy véli, a szél vagy az árapály szétszórja majd őket, és akkor ez a jelenség rögtön meg is fog szűnni.

Így fest a Boondall lápvidék "normál esetben"Forrás: Richard.Fisher/Wikipedia

Ausztráliában nem idegenek az élénk rózsaszínű vizek. A Hillier-tó, – amelyről mi is írtunk, mint a világ 10 legszínesebb természeti csodájának egyike – tartósan pink színű.

A Hillier-tó döbbenetes színeForrás: Yodaobion/Wikipedia

1802-ben Matthew Flinders volt az első, aki felvetette, hogy a Hillier-tó rózsaszín színe a sótartalmából származik, de az ezt követő évek során a tudomány feltárta, hogy ez csak egy része a történetnek. Egy 2022-es kutatás során közelebbről is megvizsgálták a Hillier-tó rózsaszín vizét, amely nyolcszor sósabb, mint az óceán. Eredményeik azt mutatták, hogy az algák csak egy a sok mikroorganizmus közül, amelyek a Hillier-tó rágógumi rózsaszín színéért felelősek, de számos mikroorganizmus is található benne, amelyek pigment termelnek, és jelenlétük – akár állandó, akár múló – adja a víz különeges színét – írja az iflscience.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek