Ide süssetek! Lélegzetelállító rózsaszín homokos partok Európában

Talán hallottatok már Bermuda, Barbados és a Bahamák híres rózsaszín strandjairól, de tudtátok, hogy Európában is van néhány olyan partszakasz, ahol hasonlóan paradicsomi a látvány? Mutatjuk a legkülönlegesebbeket. 

Korzika gránit szikláitól színes partja

A Bonifaciói-szoros Korzikát és Szardíniát választja el egymástól. A vad szépségéről ismert Korzika vörös gránitszikláiból származó törmelék némi rózsaszínes árnyalatot kölcsönöz az Ajaccio és Palombaggio körüli homokos strandoknak, ahol különlges élmény megmártózni. 

Korzika rózsaszínes partjaForrás: Biosphoto via AFP/Georges Lopez / Biosphoto/Georges Lopez

Európa leghíresebb rózsaszín strandja

A Spiaggia Rosa – a rózsaszín strand – az olaszországi Budelli szigetén Európa legkevésbé megközelíthető rózsaszín strandja. Egy kis atoll Szardínia északi partjainál, ami a La Maddalena Nemzeti Park része. A homok színe a fuksziától a lazac rózsaszínig terjed, amit a fosszíliáknak, zúzott koralloknak és színes köveknek köszönhet. Csakhogy ezek a csodás színek okozták a vesztét is! A strand már 1994 óta nem látogatható, mert a fürdőzők folyamatosan lopkodták a homokot, így azóta tilos a strandra belépni. Az arra csónakázóknak meg kell elégedniük azzal, hogy egy pillantást vethetnek a partra, amely valóban olyan, mintha a meséből kelt volna életre. Nézzétek!

Arany és rózsaszín álom

A Spanyolországhoz tartozó sziget, Menorca leghíresebb strandja a Cala Pregonda, melynek homokja a melegben szinte arany színben izzik, de kifejezetten vöröses tónusú, mivel rózsaszín árnyalatú sziklák és kristálytiszta víz veszik körül. A strand 30 perces sétára van Cavalleriától, így egy kisebb túrázásra készüljetek, ha itt szeretnétek csobbanni, ugyanakkor megér egy kis szenvedést a nagy melegben, mert cserébe egy gyönyörű helyen hűthetitek le magatokat.

Megér egy sétát a Cala Pregonda strandjaForrás: robertharding via AFP/Marco Simoni/Marco Simoni

Görögország egyik legfotogénebb strandja

Elafonisi egy apró sziget a mediterrán Kréta délnyugati csücskéhez közel, ahol Görögország egyik legfotogénebb strandja található, ha nem az egész Földközi-tengeré! Ez a látványos part népszerű egynapos kirándulási helyszín a tiszta sekély vize és a finom homok színei miatt, amelyek bizonyos fényben rózsaszín árnyalatot vesznek fel a zúzott kagylóknak köszönhetően. A strand védett övezet, és számos ritka madárfaj otthona is.

Zúzott kagylóktól virít rózsaszínben az Elafonisi beachForrás: robertharding via AFP/Marco Simoni/Marco Simoni

A korallok partja

A 19 km hosszú Formentera a spanyolroszági Baleár-szigetek legkisebb tagja, melynek kristálytiszta vízű strandja egy különleges, finom fehér homokos part, amely bizonyos fényben egzotikus rózsaszín tónust ölt a rózsaszín koralldaraboknak köszönhetően. Ez a Ses Illetes strand, amit leginkább a júliusi és augusztusi csúcsidőszakon kívül érdemes meglátogatni, mert egyébként meglehetősen zsúfolt lehet a közeli Ibizáról érkező egynapos kirándulóktól, akik mindannyian a rózsaszín koralldarabokkal tűzdelt fehér homokot szeretnék megcsodálni.

Színes tengeri növények tarkítják a partokat - illusztrációForrás: Biosphoto via AFP/André Pascal / Biosphoto/Andre Pascal
Itt aztán tényleg nincs szükség rózsaszín lencséjű napszemüvegre"Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2020 Helena GARCIA HUERTAS/Shutterstock.
Az állatok kedvenc, pink színű mocsara
A Camargue Franciaország egyik nevezetes területe, mely elsősorban hatalmas sós mocsarairól és állatvilágáról híres, ahol vadlovak, bikák, flamingók töltik meg a tájat. A sós vizekben algák is élnek, amelyek vörös pigmentet termelnek a napfényben. Ha arra jártok, csodáljátok meg a fantasztikus növény- és állatvilágot, pattanjatok fel egy elektromos kerékpárra és járjátok be a sós síkságokat is! Az Aigues-Mortes-i Salins du Midi sóműben is érdekes látnivalók várnak.

(Forrás: themediterraneantraveller.comtravelandleisure.com)



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek