Igazi kis ékszerdoboz a világ legkisebb városa Horvátországban

Nem csak a neve rövid az Isztria szívében található Hum nevű településnek, hanem a mérete is igen kicsi. Mindössze két utcával és három középkori házsorral rendelkezik, ám annál bájosabb. A legenda szerint az óriások dombtetős városokat építettek a Mirna-völgyben, csak mire Humot el kezdték megépíteni, kifogytak a kövekből. Emiatt lett ilyen miniatűr méretű.

Forrás: Shutterstock/Ilija Ascic

A Buzet városa mellett található Hum a Guinness Rekordok Könyve szerint a legkisebb város a világon.  Úgy fest, mintegy szabadtéri múzeum, amely az elmúlt 1000 év során szinte semmit sem változott. Hogy pontosan hány lakosa van, azt nem lehet tudni, mert évről évre változnak az adatok, de általában 20-27 közötti lélekszámú. Ennek ellenére, vagy talán éppen ezért igyekeznek ápolni a hagyományokat. Minden év június 11-én (Hum napján) például megtartják a régi rituálét, az „egy évre szóló prefektusválasztást." Olyankor a férfiak összegyűlnek a Városházánál, hogy szavazataikat fapálcába faragva megválasszák a falu vesztőjét.

Forrás: Shutterstock/xbrchx

A 100 méter hosszú és 30 méter széles, középkori települést a XI. században építették, ennek megfelelően várfallal védve. A falu bejárata egy XVI. századi bástya. Ha beléptek a falucskába, rögtön balra látható a XII. századi Szent Jeromos templom. A templom mellett álló Harangtorony mintegy háromszáz évvel később, 1552-ben épült.

Forrás: Shutterstock/xbrchx

Az egyik utcában találni fogtok egy szuvenír boltot, ahol megnézhetitek Hum nevezetességeit. Hum környékén nagyon sok mező található, ennek megfelelően sokféle gyógynövényes teafüvet, illetve nagyon jó minőségű, fűszeres pálinkákat vehettek. A település különleges pálinkája a Biska néven is ismert – fagyönggyel fűszerezett pálinka. A Biska azért egyedi, mert egy ősrégi, Humból származó recept alapján készítik. A neves pálinkának köszönhetően Hum ad otthont a Grappa fesztiválnak is, ahol Isztria egész területéről érkező pálinkatermelők mutatják be házi termékeiket.

Forrás: Shutterstock/Ekaterina Polischuk

Hum híres Biska pálinkája mellett különféle helyi finomságokat, például szarvasgomba-termékeket, olívaolajat, borokat és jellegzetes ételeket, például a „Fuži" és „Kroštule", a fogásokat is megkóstolhatjátok, valamint a helyi specialitás, a vörösborból készült „Istarska supa" (isztriai leves) is kihagyhatatlan. Legyen bármilyen pici is Hum, a Humska Konoba nevű éttermében az összes helyi és isztriai ételt kifogástalanul készítik el.

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2016 xbrchx/Shutterstock. No use without permission./Xbrchx

A következő utcában az Aura kereskedésben képeslapokat, glagolita írással díszített tárgyakat, olajokat és borokat vehettek. A falu végén egy kilátó található paddal. Az egyetlen dolog, amit onnan láthattok, az a település körüli erdő. Ott, azon a kis dombtetős helyen ülve egészen aprónak érezhetitek magatokat a természethez képest.

Forrás: Shutterstock/Wirestock Creators

Ha az Isztrián nyaraltok, tehát mindenképpen érdemes felkeresni Humot. Nyáron ugyan kissé zsúfolt lehet, már önmagához képest, olyankor az a 2 utca a szokásosnál sokkal elevenebb. Ősszel egyáltalán nincs tömeg Humban, így ilyenkor személyesen is megtapasztalhatjátok, melyen lehet egy ilyen elszigetelt, nyugodt helyen élni.

(Forrás: shippedaway.comhorvatorszaginfo.huorigo.hu)




Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek