120 év után újra látogatható ez a csodás horvátországi sziget - videó

Közel 120 év után végre ismét látogatható a Horvátország északi részén fekvő lakatlan sziget, Mali Brijun, amely megannyi történelmi emlékének köszönhetően tulajdonképpen egy szabadtéri múzeum.

Mali Brijun a Brijuni-szigetek második legnagyobbika, partvonalának hossza egy kicsivel több, mint 8 km. A földdarab az osztrák-magyar katonai védelmi rendszer részét képező Kis katonai erődről ismert, amely az Adriai-tenger legnagyobb erődítménye. Ebben található az Ulysses Színház, de emellett más katonai létesítmények is fennmaradtak a 19. századból. Egy kőtörténeti tanösvény, valamint egy Geológiai Múzeum is található a szigeten.

Mali BrijunForrás: www.np-brijuni.hr

Annak ellenére, hogy a sziget számos látnivalóval bír, az elmúlt 120 évben szinte lehetetlen volt a földjére lépni. Csak elvétve vándorolt itt egy-egy turistacsoport, vagy a nyári szezonban az Ulysses Színházba érkeztek ide egy-egy előadásra a művészet szerelmesei.

A sziget létesítményeit Európai Uniós források bevonásával a közelmúltban felújították, megújult a Brijuni Nemzeti Park infrastruktúrája, a régi katonai helyiségek és a környezet is, és szeptember óta már nyitva áll a Kis katonai erőd, valamint az Ulysess színház nyári színpada is elérhető egynapos túrákra.

Forrás: Croatia Week, Turisticke PriceBrijuni

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek