Dubrovnik lehet az első horvát város, ami építkezési stopot hirdet a turistaáradat miatt

Több helyről is hallottuk már, hogy a túlturizmus miatt drasztikus változásokat vezetnek be egyes kedvelt utazási célpontok, de azzal még nem találkoztunk, hogy valaki építkezési stopot vezessen be. Pedig Dubrovnik úgy tűnik erre készül, és így ez lehet az első olyan horvát város, amely megtiltja az újabb apartmanok építését, de a meglévő kiadó szállások számát is 30 százalékkal csökkenti. A városvezetés ezen terveiről az Index.hr című horvát hírportál írt, Mato Frankovic, az Adria-parti város polgármesterének nyilatkozata alapján.

Túlzsúfolt utcák DubrovnikbanForrás: Shutterstock/Fotokon

Mindezt a jövő évtől életbe lépő új, turizmusról szóló törvény teszi lehetővé, amely desztinációkezelési terv elfogadására kötelezi a városokat és a járásokat - írta a portál.

"A turizmust és a turisztikai tevékenységet úgy védjük, mint a szemünk fényét" - mondta a polgármester, hozzátéve, hogy bár ez áldás számukra, ugyanakkor ügyelniük kell arra is, hogy a turizmus mellékhatásai ne veszélyeztessék a lakosok életminőségét, valamint megóvják a környezetet és a kulturális kincseket, amelyeket örököltek.

Hogy megóvják az UNESCO világörökségi listáján is szereplő dubrovniki óvárost, a városi vezetés az elmúlt években már korlátozta a turisták számát, megemelte a belépők árát és a vendéglátóhelyek székeinek számát is csökkentette.

A polgármester mindazonáltal kijelentette: kötelesek gondoskodni arról is, hogy a városban élő és dolgozó fiatalok ott akarjanak maradni, és otthont tudjanak maguknak teremteni. Sok fiatal család azért hagyja el Dubrovnikot, mert a turistaszezonban nem találnak albérletet, akiknek pedig van, azoknak a nyári hónapokban felbontják a szerződését. A közvitára bocsátott új törvény a tervek szerint 2024. január 1-jén lép hatályba, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek