10 érdekesség a hamarosan fapadossal is elérhető Birminghamről

Az Anglia szívében található Birmingham az Egyesült Királyság második legnagyobb városa a főváros, London után. Az ipari forradalom szülőhelye ma élettel teli nyüzsgő város tele történelemmel, művészettel, kultúrával, zöldterületekkel, fesztiválokkal. A magyar fővárosból Birminghambe október 29-től lehet majd eljutni fapadossal hetente kétszer, és bizony érdemes is. Mutatjuk, miért.

Forrás: robertharding via AFP/John Guidi/John Guidi

1. Több csatornája van, mint Velencének

Napjainkban Birmingham büszke, gazdag öröksége a városban szétszórtan található számos ipari korszak nevezetességében és összetett csatornahálózatában látható. Ezeket a csatornákat az ipari forradalom idején hozták létre a nehéz áruk termelési célú szállítására. A város közel 60 km hosszú csatornával rendelkezik, amelyek ma is élvezhetők. Ráadásul több köbméter víz halad át Birmingham csatornáin, mint a Föld bármely más városában, és hajóra is pattanhattok!

Birminghamban járva "kötelező program" hajóra szállniForrás: Photononstop via AFP/Eurasia Press / Photononstop/Eurasia Press

2. Európa legfiatalabb városa

Hivatalosan is Európa legfiatalabb városa, ahol lakosság közel 40 százaléka 25 év alatti. Az Egyesült Királyságban az átlagéletkor 40,3 év, míg Birminghamben mindössze 32,6 év. Ez részben a nagy tanulói létszámnak köszönhető. A város beceneve a Brum míg Birminghamben született és nevelkedett embereket „Brummie" néven becézik. Nem mellesleg Birminghamből 4 órán belül elérhető az Egyesült Királyság többi részének 90 százaléka.

3. Imádják az ünnepeket

A Szent Patrik napja nem az egyetlen ünnepség Birminghamben; sőt, a város évente több mint 50 fesztiválnak ad otthont! A Comedy Festivaltól és a Nemzetközi Jazzfesztiváltól kezdve a Szent György-napi felvonulásig és az Egyesült Királyság legnagyobb meleg büszkeségeiig mindig van mire számítani. A tél folyamán Birmingham ad otthont a legnagyobb német stílusú karácsonyi vásárnak is Ausztrián és Németországon kívül.

Csodálatosan feldíszített karácsonyi fabódék a Városháza előttForrás: robertharding via AFP/Frank Fell/Frank Fell

4. Birmingham ihlette a Gyűrűk Urát és A hobbitot

Ezt kevesen tudják, de a város tája és a környező vidék inspirálta J. R. R. Tolkient, amely a Gyűrűk Ura és A hobbit ikonikus regényeihez vezetett. A Shire-t, hobbitok otthonát a ma már a város külvárosába beépült sarehole-i falu mezői és malmai ihlették, valamint a Birminghami Egyetem megvilágított óratornya, látható is a Gyűrűk Urában.

5. Michelin-csillagos éttermek tárháza

Birmingham öt Michelin-csillagos étteremnek ad otthont – Londont leszámítva több ilyen éttermet birtokol, mint bárhol máshol az Egyesült Királyságban. De található a világ 5. legforgalmasabb McDonald'sa étterme.

Rengeteg hangulatos és menő étterem található a városban, a pubokról nem is beszélveForrás: AFP/Justin Tallis

6. Hatalmas parkok városa

Annak ellenére, hogy Birmingham nyüzsgő város, még mindig rengeteg zöldterület található benne. Valójában 571 parkja van, 3500 hektáron. A több mint 970 hektáron elterülő Sutton Park nemcsak Birmingham legnagyobb parkja, hanem Európa legnagyobb városi természetvédelmi területe is!

A Suttor Park egy része úgy fest, mintha egy vidéki mocsaras terület, pedig bizony még ez is a városba találhatóForrás: Ted and Jen/Wikipedia

7. A teniszt egy birminghami gyepen találták fel

A teniszt 1859-ben Birminghamben találták fel, egy spanyol kereskedő otthonának füves területén, az Edgbaston kerületben. Augurio Perera és barátja, Harry Gem, a Birminghami Magistrates hivatalnoka a kor más népszerű sportjainak elemeit kombinálva alkotta meg az új játékot.

8. Sok száz éves piacokon nézelődhettek

A birminghami bikaviadal-aréna a 12. század óta ad otthont a beltéri és kültéri piacoknak, mely futurisztikus megjelenést kapott 1999-ben, és azóta Európa egyik legnagyobb bevásárlóközpontja lett. Itt található a híres Birmingham Bull szobor, amely a város jelképe.

Ilyen dühös képet vág a város jelképeForrás: Photononstop via AFP/Photononstop/Eurasia Press

9. Csokifüggők Mekkája

A világ 2. legnagyobb édességgyártó cége, a Cadbury is itt található, melynek első üzletét 1824-ben nyitotta meg John Cadbury, ahol kakaót és porított csokoládét készített ügyfelei számára. Ezekből a szerény kezdetekből a Cadbury globális sikerré vált. 1990-ben megnyílt a csokoládé témájú kalandpark, a Cadbury World, ahol kicsik és nagyok valóra válthatják csokoládégyári álmaikat. Ha itt jártok, feltétlenül kóstoljátok meg vagy ajándéknak is szánhattok Cadbury csokoládét, a Bournville forró csokoládés italpor, a Typhoo tea, a HP Sauce (angol barna szósz) és a Bird's Custard pudingpor, mind Birminghamben kezdte meg életét.

Az Egyesült Királyság kedvenc csokimárkája a CadburyForrás: AFP/Leon Neal

10. Katedrálisát a Big Ben építésze tervezte

A birminghami Saint Chad-székesegyházat Augustus Pugin, ugyanaz az építész tervezte, aki a Big Bent és a londoni Parlament házát.

Saint Chad-székesegyházat 1839 és 1841 között építettékForrás: Tony Hisgett/ Wikipedia

Forrás: brbgonesomewhereepic.comgreatbritishbucketlist.com

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek