Mindenki egy utcában lakik a világ leghosszabb falujában

Sułoszowa egy közel 6000 lakosú falu Dél-Lengyelországban, ami Krakkótól kevesebb, mint 30 km-re, északnyugatra található. Emberek millióit nyűgözte már le a vidéki település szokatlan elrendezése, ugyanis ameddig a szem ellát, több száz ház egyetlen utca két oldalán kígyózik hosszan a színes mezőgazdasági földeken keresztül.

Sułoszowa nem mindennapi látványa a magasbólForrás: Olivier Uchmanski/Shutterstock

A 2017-es népszámlálás szerint az 5819 lakos közül mindenki ugyanabban az utcában lakik. A faluban - amely minden oldalról mezőgazdasági területekkel van körülvéve - mindenki csak a főút mentén építette fel otthonát, ahelyett, hogy kifelé terjeszkedett volna. Az európai falvakban, így Magyarországon sem szokatlan a főutca mellett sorakozó házak látványa, azonban ennek a főútnak a hosszúsága nem mindennapi: több mint 9 kilométer hosszan húzódik a megművelt területek természetes mozaikja közepén.

Kilenc kilométeren át érhetünk a falu egyik végéből a másikba, egyetlen utcán keresztülForrás: Olivier Uchmanski/Shutterstock

De nem csak a falu elrendezése ér meg egy kirándulást! Minden évben özönlenek a látogatók, hogy felfedezzék a helyi sziklákat, szakadékokat és a környékbeli több mint 400 barlangot.

Nem csak megművelt földek, hanem izgalmas kirándulóhelyek is találhatók a környékenForrás: AgnieszkaNowicka/Shutterstock.

A falu egyik végén áll az egy „kis Toszkána" nevű drámai sziklaképződmény, amelynek tetején a 14. századi Pieskowa Skała kastélya tornyosodik, ahonnan lenyűgöző kilátás nyílik a környzeő vidékre.

A Pieskowa Skała kastélyból csodás kilátás nyílikForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 lberlik/Shutterstock. No use without permission./Lberlik

Itt található még a „Herkules Bludgeon", egy 30 méter magas mészkőoszlop is, amely az égbe nyúlik, illetve a környék további látványossága az úgynevezett Sasfészkek ösvénye, egy hosszan elterülő erődítménysor.

A kastély közelről, amit szintén érdemes meglátogatniForrás: MrPat/Shutterstock

A helyiek már megszokták, hogy igazi látványosság lett a településük, ahol jó közösségi szellemben élnek együtt a lakók, hiszen mindenki ismer mindenkit. Vannak például epernapjaik, ahol mindannyian összejönnek, hogy megkóstolják az új termés, miközben élőzenét játszanak. Burgonyanapokat is tartanak, és a helyi kultúrházban idősek klubja várja az ott élőket, ahol más alkalmakkor is színes programokkal készülnek.

A Herkules szikla magasodik a tájbanForrás: Marcin Lukasiak/Shutterstock

Bármennyire is idilli ez a falu, azért itt is vannak gondok, mert csak a 12 km-re fekvő Olkuszból lehet busszal eljutni Krakkóba. Napközben csupán néhányan helyi járat indul Olkuszba, amik gyakran túlzsúfoltak, és taxija sincs a falunak. Így akik onnan lemaradnak, gyakran kénytelenek gyalog nekivágni ennek a távolságnak. Szerencsére az üzletek, a faluháza, a bank, a helyi termékeket árusító élelmiszerbolt és egy pékség, illetve a többi létesítmény gyalogosan is elérhető.

(Forrás: random-times.com)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek