Tudtátok, hogy illegális éjjel fényképezni az Eiffel-tornyot?

Amint a nap lenyugszik Párizs felett, az Eiffel-torony 20 000 csillogó fényből álló káprázatos megvilágítást kap éjjel 1 óráig. Csakhogy mindenki, aki a közösségi oldalakra posztol képet a sötétben világító toronyról, valószínűleg tudtán kívül megszegi a törvényt. Ironikus, hogy a Fény Városa nem akarja, hogy megosszák a csillogását. Miért is? Eláruljuk.

Természetesen a torony a Párizsban turistáskodók egyik kedvenc témájaForrás: Controluce via AFP/Davide Bonaldo/Davide Bonaldo

A híres nevezetesség éjszakánként nemcsak Párizs szimbóluma, hanem a közösségi média egyik nagy kedvence is, amely egyaránt vonzza a fotózni vágyó turistákat és a helyieket. Sokan közülük pedig boldogan posztolnak képeket az éjjeli égbolt alatt fényárban úszó látványosságról az Instagram, a Facebook, vagy a Pinterest felületeire. Ez viszont valójában illegális, ami egy régi szerzői jogi törvény miatt alakult így.

Ünnepi alkalmakkor különleges fényvilágítást kap a műemlék: 2022 januárjában az Európai Unió Tanácsa francia elnökségének kezdetén így tündököltForrás: Only France via AFP/J-F ROLLINGER / ONLYFRANCE.FR/J-F Rollinger

Európában a műemlékek a mű legális alkotójának élettartama alatt, illetve plusz 70 évig védettek. Bár az Eiffel-torony tervezője és építője, Gustave Eiffel 1923-ban halt meg, – tehát már jócskán túlvagyunk a 70 éven, – de az 1985-ben készült fényshow még mindig védett alkotás.

Csodás látvány, de egy ilyen fotó csak engedéllyel készülhet el és jelenhet megForrás: Djamel RAMDANI/Pixabay

Az európai szerzői jogi törvény értelmében az emberek pedig a szerzői joggal védett alkotásokról készült fényképeket nem tölthetik fel Stockfotó-webhelyekre, nem publikálhatják őket magazinokban, és – ami a legtöbb turistát érintik – nem tehetik közzé a közösségi médiában.

Már a torony első szintjéről is jól rá lehet látni a városraForrás: Hemis via AFP/Rieger Bertrand

Az Eiffel-torony közkincsnek számít, ami azt jelenti, hogy a nappali órákban teljesen törvényes annyi fényképet megosztani róla, amennyit az emberek csak szeretnének. És bár technikailag nem illegális, hogy éjjel-nappal fényképeket készíthessenek az emlékműről, de elméletileg a fényjátékról egyetlen fotót sem lehetne engedély nélkül megosztani. 

Van azonban egy jó hír a turisták számára: túl nagy feladat lenne jogi lépéseket tenni a közösségi média mindennapos felhasználóival szemben, hogy megérje az erőfeszítést.

Ha tehát Párizsba utaztok, nem kell aggódnotok, ha a város lenyűgöző szimbólumáról éjjel készített fényképeket megosztjátok a közösségi oldalaitokon, mert nem lesz jogi következménye. Elvégre mit érne egy párizsi út egy éjszaka lőtt, mesés, csillogó Eiffel-tornyot ábrázoló fotó nélkül?

Nem csak a fény, hanem szerelmesek városaként is emlegetik Párizst, így gyakran a párok kedvenc háttereForrás: Mint Images via AFP/© Mint Images/Mint Images

A helyzet viszont teljesen más a szakemberek esetében: a műemlék éjszakai képeinek professzionális felhasználása előzetes engedélyt igényel, és díjköteles lehet. Hivatalos vagy kereskedelmi használat esetén a torony tulajdonosától és üzemeltetőjétől, a Société d'Exploitation de la Tour Eiffel-től kell engedélyt kérni.

(Forrás: travelandleisure.comsnopes.com)



Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek