Sürgősen felújításra szorul az Eiffel-torony

A Marianne francia magazin bizalmas jelentései szerint az Eiffel-torony szinte teljesen elrozsdásodott, és sürgős felújításra szorul, ám ehelyett 60 millió eurós kozmetikai festést kap a 2024-es párizsi olimpiai játékok előtt – olvasható a CNN oldalán. 

A párizsi Eiffel tornyot évente 6 millióan látogatjákForrás: AFP/ Only France

A 324 méter magas torony, amelyet Gustave Eiffel épített a 19. század végén, a világ leglátogatottabb turisztikai helyszínei közé tartozik, és évente mintegy hatmillió látogatót fogad.

A francia magazin által idézett szakértők jelentései azonban azt sugallják, hogy az emlékmű nagyon rossz állapotban van, és teljesen berozsdásodott. "Ha Gustave Eiffel még élne és ezt látná, biztos szívrohamot kapna." - mondta a torony egyik menedzsere. 

A torony felújításra szorul, a 2024-es olimpia előtt újra lefestikForrás: Pexels/Pixabay

A tornyot felügyelő társaság, a Societe d'Exploitation de la Tour Eiffel (SETE) egyenlőre nem nyilatkozott az ügyben. Annyi biztos, hogy immáron 20. alkalommal festik át a tornyot. Ez a művelet, amire a 2024-es olimpia miatt kerül sor, 60 millió euróba kerül. 

A torony mintegy 30%-át le kellett volna csupaszítani, majd két új réteget felvinni, de a COVID-járvány okozta késések és az ólom jelenléte a régi festékben azt jelenti, hogy csak az 5%-át fogják lefesteni– írják a francia magazinban. Hozzátették, hogy a SETE nem hajlandó hosszú időre bezárni a tornyot a kieső turisztikai bevételek miatt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek