A legolcsóbb őszi úti célok Európában

Európában nyaralni nem olcsó mulatság, de ennek nem kell mindig így lennie. Ősszel az időjárás még kellemesen meleg, nincs nagy tömeg, és a városok és a látnivalók ilyenkor valahogy még szebbek, sőt vannak olyan helyek, melyeket kimondottan ilyenkor érdemes meglátogatni. Íme a legolcsóbb európai úti célok az őszi szünetre.

Palermo, Olaszország

Szicília fővárosa tökéletes választás egy őszi pénztárcabarát kiruccanáshoz. A Földközi-tenger egyik legnagyobb városa számos a megfizethető szabadtéri tevékenységet, túrázást és rengeteg látnivalót kínál.

Palermo ősszel is varázslatosForrás: Shutterstock/Frank_Peters

A gyönyörű terekkel, sikátorokkal és katedrálisokkal rendelkező óvárost arany kagylónak is nevezik. A Monte Pellegrinóról lenyűgöző kilátás nyílik a városra, és nem szabad kihagyni a Palermo kikötővárosának meglátogatását sem. Érdemes eltölteni egy napot a központi Mercato di Ballarò és Mercato del Capo piacokon, ahol a helyi ételkülönlegességek mellett olcsóbban juthatunk szuvenírekhez, ruhákhoz és háztartási cikkekhez is. 

Split, Horvátország

Az Adriai-tenger partján fekvő Split történelmi óvárosáról és érintetlen strandjairól ismert. Split egyike azon kevés horvátországi városoknak, ami busszal és vonattal is közvetlenül, olcsón elérhető. A legnépszerűbb látnivalók közé tartozik a Diocletianus-palota, a Marjan hegy, Nini Gergely püspök szobra, és a Sveti Duje Székesegyház.

Új gyorshajó startol a spliti kikötőbőlForrás: Shutterstock / Készítette: Dreamer4787

Horvátország második legnagyobb városában mindig zajlik az élet: a Riva tengerparti sétányon zenészek, táncosok, remek éttermek és éjszakai szórakozóhelyek dobják fel az amúgy is pezsgő hangulatot. Splitből komppal, viszonylag olcsón és rövid idő alatt számos paradicsomi dalmát sziget (pl. Brac, Korcula, Solta, Vis, Hvar) is elérhető. 

Valencia, Spanyolország

Míg a legtöbb spanyol város meglehetősen drága, Valencia számos olcsó lehetőséget kínál a látogatók számára. A strandok ősszel is lenyűgözőek, a helyi ételek megfizethetők, a művészeti színtér pedig páratlan.

Valencia az egyik legolcsóbb spanyol városForrás: Shutterstock

Valenciában található Európa egyik legjobb akváriuma és állatkertje, emellett híres óvárosáról, a Központi Piacról (Európa egyik legrégebbi élelmiszerpiaca), és megkóstolhatjuk itt a tradicionális paellát is, melyben nem tenger gyümölcsei, hanem hús van (nyúl, csirke, vagy kacsa). A Palau de les Arts Reina Sofia Operaház az egyik legkülönlegesebb látnivaló, a 7000 négyzetméteres L'Umbracle komplexumban pedig különleges növényeket csodálhatunk meg a világ minden tájáról.

Krakkó, Lengyelország

Amellett, hogy Krakkó megfizethető, rendkívül romantikus és vendégszerető. Az óváros könnyedén felfedezhető, a Visztula folyó melletti dombon épült Wawel vára a királyok és hercegnők székhelye, és ha már itt járunk, feltétlenül látogassunk el a wieliczkai sóbányába is, ahol mint kiderült, teljesen normális a falat nyalni.

Krakkó főterét sem érdemes kihagyniForrás: Pixabay/dimitrisvetsikas1969

A Sukiennice luxuspiacon ékszereket, szuveníreket és mindenféle csecse-becsét árulnak, Schindler gyára pedig ma már történelmi múzeumként működik, így bekukkanthatunk például Schindler dolgozószobájába is. Krakkó történelmi városmagja szerepel az UNESCO világörökségi listáján is, 2000-ben elnyerte az Európa kulturális fővárosa címet, emellett a város közel 6000 műemléke, negyven múzeuma várja az idelátogatókat.

Prága, Csehország

A mesés cseh főváros tele van elbűvölő templomokkal és szűk macskaköves utcákkal, a leghíresebb látnivalók közé tartozik a Károly-híd és a dombtetőn álló prágai vár. 

A Károly híd a Petřín-ről, háttérben az ÓvárossalForrás: A.Savin / WikiPhoto

Számos látnivaló ingyenes belépőt kínál, a szállodák pedig sokkal olcsóbbak, mint a környező országokban. Feltétlenül látogassuk meg az óvárosi teret, a csillagászati órát, és a Petrin kilátót, amely a párizsi Eiffel-torony kicsinyített mása, és ahonnan csodás kilátás nyílik az egész városra. Ha már Prága, akkor nem térhetünk haza anélkül, hogy ne kóstolnánk meg egy igazi cseh sörkülönlegességet, a belvárosban vannak olyan kocsmák és éttermek, ahol kisvonaton szolgálják fel a finomabbnál-finomabb söröket.

Forrás: The Travel, Travelo, Hetedhétország, Netkoffer

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek