Nem csak mi szenvedünk a kánikulától: Milánóban 260 év alatt nem mértek ilyen meleget

Olaszországban folytatódik az augusztus közepével beköszönő rendkívüli hőség: szerdán volt Milánó legmelegebb napja. Ez a valaha rögzített legmelegebb nap a város történelmében a Milano-Brera meteorológiai állomás 1763-as működése óta. 

Egy nő próbálja magát lehűteni magát a milánói Castello Sforzesco melletti szökőkútban a kánikulában - illusztrációForrás: Anadolu Agency via AFP/2023 Anadolu Agency/Piero Cruciatti

 Szerdán 33 fokos átlaghőmérsékletet mértek, amellyel megdőlt a város napi átlaghőmérséklet melegrekordja - közölte pénteken a megyei környezetvédelmi hivatal (ARPA). A korábbi rekord 2003. augusztus 11-én született, akkor 32,8 fokos napi átlaghőmérsékletet mértek.

A környezetvédelmi hivatal közleménye szerint augusztus 23-a és 24-e volt a két legmelegebb nap a Milánót körülvevő Lombardia tartományban, ahol helyenként a 40 fokot is meghaladta a hőség. Az intenzív meleg az olasz Alpokat sem kerülte el.

Rómában júliusban 41,8 fokig kúszott fel a hőmérséklet, amellyel megdőlt a melegrekord - Európa déli részeihez hasonlóan, ahol a tikkasztó hőség erdőtüzeket szított, megzavarta rengeteg turista nyaralását, a hatóságok pedig a legmagasabb szintű figyelmeztetést adták ki a rendkívüli forró időjárás miatt.

A hivatal közlése szerint a kánikulának hamarosan vége lesz, helyét heves zivatarok és 10-15 fokkal hűvösebb hőmérséklet veszi át a jövő héten, írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek