Van aki esernyővel védekezik, más a templomba menekül a hőségvihar elől

Olaszországba megérkezett a jövő hétig tartó hőhullám, amely ellen az utcákon sétáló turisták esernyőkkel védekeznek, az építkezéseken dolgozók pedig hétfőn felfüggesztették a munkát.

Életkép Rómából a hőhullám idején: ernyőkkel, kalapokkal, legyezőkkel védekeznek a turistákForrás: NurPhoto via AFP/Massimo Valicchia

Az évszakban megszokottnál is nagyobb kánikulát "hőségviharnak" nevezte az Ansa hírügynökségnek adott interjúban Antonio Sano meteorológus, a legkeresettebb olaszországi internetes meteorológiai oldal alapítója.

Mint elmondta, rendkívüli forróságról van szó, mivel az utóbbi két évtizedben mért adatok szerint a mostani számít a leghosszabb hőség-időszaknak, amely az egész országot teljesen lefedi, és amelyben a hőmérő higanyszála nem süllyed 37,8 Celsius-fok alá a nappali órákban, valamint éjszaka sem alacsonyabb 26-28 foknál.

Forrás: NurPhoto via AFP/Massimo Valicchia

Rómában hétfőn 38 és 41 fok közötti meleget mértek, keddre 42 és 43 fok közötti hőmérsékletet vártak.

Az olasz főváros központjában sétáló turisták ernyőkkel, kalapokkal, legyezőkkel védekeznek, a legkisebb árnyék is felüdülést jelent az égető napsugarak ellen. A külvárosban kevés embert látni, az ablakokon a zsalugáterek majdnem mindenhol zárva vannak.Van, aki a hűvösebb templomokban, múzeumokban keres menedéket, mások a bárok napernyős teraszain. 

A római köztisztasági hivatal (Ama) dolgozói a délutáni munkaturnus felfüggesztését szorgalmazták a nagy melegre hivatkozva. A vállalat azonban a kánikula miatti egészségügyi-higiéniai helyzetre emlékeztetett, hangsúlyozva, hogy a háztartási hulladék elszállítása rendkívül fontos. Róma több pontján még így is rendkívül erős szag terjeng az utcákon sorakozó élelmiszerhulladék-konténerek miatt.

Forrás: NurPhoto via AFP/Massimo Valicchia

Az építőiparban dolgozók szakszervezetei azonban elérték, hogy 35 fok felett leállítsák a szabadtéri munkavégzést. Rómában jelenleg hétezer építkezésen folyik munka.

Megközelíti a negyven fokot a hőmérséklet a Pó-alföldön, Bolognában, Ferrara, Rovigo, Mantova, Alessandria és Pavia városában, valamint a közép-olaszországi Firenzében is. A déli Puglia tartományban, Szicília és Szardínia szigetén még melegebbet várnak: a legmagasabb várható 47 fok körüli hőmérséklet a Cagliari közeli Decimomannuban, valamint a szicíliai Siracusa, Agrigento és Enna térségében lehetséges.

Ez az idei nyár harmadik hőhulláma, melyet az olasz meteorológusok az antik görög mitológia alvilágának révészéről Kharónnak neveztek el.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek