A város, ahol elviselhetetlen a hőség: Élet a föld alatt

Egy szokatlan ausztrál külvárosban az élet a föld alatt zajlik. Coober Pedy-ben a lakosság fele a tikkasztó hőség miatt földalatti lakóházakban éli mindennapjait, ahol kemping, szálloda, templomok, étterem és még egy szuvenírbolt is található. 

Coober Pedy - A felszínen mindenhol csak kő és homokForrás: Shutterstock/Australiancamera

A Közép-Ausztrália felé vezető hosszú úton Adelaide tengerparti síkságaitól északra haladva rejtélyes homokpiramisok sorakoznak. Körülöttük a táj teljesen kietlen – mindenütt csak kő és homok látható, egy kis mesterségesen fenntartott zöldterülettel. Ez Coober Pedy, a körülbelül 2500 lakosú opálbányászváros. 

A világ ezen szegletében a lakosság 60%-a a dugouts nevű föld alatti házakban él, melyeket főleg a kisebb dombocskák oldalába vájtak. Télen ez a föld alatti életforma elég különcnek tűnhet, de nyáron mikor a hőmérséklet rendszeresen eléri az 52 °C-ot, annyira meleg van, hogy ezt lehetetlen a felszínen elviselni. 

Egy kis történelem

Coober Pedy valójában nem a világ első földalatti települése. Korábban írtunk már a törökországi Derinkuyu-ról, ahol több száz barlanglakás épült, kutakkal, istállókkal és templomokkal, de az olaszországi Materában is egyre népszerűbb ez az életforma. Coober Pedy környéke azonban hosszú ideig lakatlan maradt az opál megtalálásáig.

Elsőre nem is gondolnánk, hogy egy komplett város működik a föld alattForrás: Shutterstock/Adwo

1915 januárjában három férfi, valamint az egyikük 14 éves fia, aranyat kerestek a környéken, de semmit sem találtak. Nem sokkal később, mikor elindultak vizet keresni, néhány apró opáldarabkára bukkantak a földön, majd nem messze innen egy sokkal nagyobb darabot is találtak. 1916-ban kitört az opálláz, a 60-as években pedig európai bevándorlók érkeztek, hogy szerencsét próbáljanak az opálbányászattal. Coober Pedy ma is a világ egyik legnagyobb opáltermelője, a bányászok számára ez egész napos föld alatti csákányozást és lapátolást jelent. 

Élet a föld alatt

Coober Pedy inkább egy poros bányatelepre, mint európai értelemben vett városra hasonlít. A föld alatti élet ötlete az első világháború földalatti bunkerjeiből hazatért katonáktól származott, akik hamar rájöttek, hogy a föld alatti lakhely megvéd az elviselhetetlen nyári melegtől, valamint az igen hideg éjszakáktól is. A közönséges épületeken keresztül elérhető földalatti járatok fokozatosan feltárulnak, az egész olyan, mintha egy teljesen más világba csöppenénk. 

Komfortos föld alatti otthonForrás: Shutterstock/Fritz16

A tágas lakások kellemes hőmérsékletet és meglepő komfortot biztosítanak a lakóknak. A városnak a föld alatti lakóházakon kívül föld alatti szállodája, kempingje és több temploma is van. A város nincs összeköttetésben az országos elektromos hálózattal, az áramellátást egy dízelgenerátor, valamint a szél- és napenergia segítségével oldják meg. A vizet 24 kilométer távolságból, egy földalatti forrásból, földalatti vezetéken pumpálják, melynek minősége kiváló, de igen drága.

Több föld alatti templom is találhatóForrás: Shutterstock/Photopankpl

Coober Pedyben sok földalatti ház viszonylag megfizethető. Egy közelmúltbeli aukció során egy átlagos három hálószobás ház körülbelül 40 000 ausztrál dollárért (kb 9 millió forint) kelt el. Bár ezek közül az ingatlanok közül sok rendkívül alapszintű vagy felújításra szorul, nagy különbség van ezek és a legközelebbi nagyváros, Adelaide eladó házai között, ahol az átlagos ár 700 000 ausztrál dollártól kezdődik.

Az opálok városaForrás: Shutterstock/Greentree333

Furcsa módon a földalatti életstílusnak számtalan előnye van, azon kívül, hogy védelmet nyújt a földrengések ellen, az otthonok bármikor bővíthetők ipari alagútgépekkel, vagy csákányokkal és lapátokkal. Egy férfi nemrégiben egy nagy opál gyöngyszemet fedezett fel a falban, amint zuhanyzót szerelt fel, egy helyi szálloda pedig 1,5 millió ausztrál dollár értékű opáldarabokat fedezett fel a létesítmény építése közben.

(Forrás: BBC.com, Erdekesvilag.hu)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek