Pokoli hőség: 66 Celsius-fokot mértek Iránban

Rekord hőséget mértek Irán nemzetközi repülőterén, melyet az egyébként is rendkívül magas hőmérséklet és a brutális páratartalom kombinációja idézte elő. Az ilyen szélsőséges hőség pusztító hatással lehet az emberi szervezetre – olvasható az NDTV oldalán.

Colin McCarthy, meteorológiai szakértő szerint az iráni repülőtéren a 66 Celsius-fokot is meghaladta a hőmérséklet vasárnap, helyi idő szerint 12:30-kor. A Perzsa-öböl nemzetközi repülőterén a hőmérséklet elérte a 40 Celsius-fokot, a relatív páratartalom pedig 65 százalék volt a NOAA adatai szerint. Ez 66,7 Celsius-fokos hőmérsékletet eredményezett.

A szélsőséges hőség kiszáradáshoz vezet, és ha az ember nem iszik elég vizet, hogy pótolja az izzadás és a vizelés következtében elvesztett vizet, a vér elkezd besűrűsödni, ami hajlamosabbá teszi a vérrögképződést, ami növeli a szívinfarktus kockázatát. A magas hőmérsékletnek való kitettség a meglévő egészségügyi problémákat is felerősítheti, különösen nagy kockázatnak kitéve az időseket és a krónikus betegségben szenvedőket.

Olaszország egyes részein a levegő hőmérséklete elérte a 45 Celsius-fokot.Forrás: MTI/EPA-ANSA/Fabio Frustaci

A szakember szerint az elkövetkező több mint egy hétben meg fog maradni a forróság, ami egyaránt érinti az Egyesült Államokat, Európa nagy részét és Ázsia egyes részeit is. Kínában a napokban az eddigi legmagasabb hőmérsékletet, 52,2 Celsius-fokot mértek, az előrejelzések szerint pedig Olaszországban a hőmérséklet a napokban elérheti a 49 fokot is, amivel megdőlhet az Európában feljegyzett valaha mért legmagasabb hőmérséklet rekordja.

A borítókép forrása: Shutterstock/aappp

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek