Hőség elleni akciótervvel védekezik Bécs, hogy elviselhetőbbé tegye a városi forróságot

A hőhullámok a sűrűn lakott területeken extrém hőséget okoznak, ezért Bécs egy alaposan kidolgozott akciótervvel próbálja elkerülni, hogy felforrósodjon a város – írja a Turizmus.com.

Ivókút és párakapuk Bécs főutcáinForrás: Shutterstock/B-Hide The Scene

A bécsi erdők, parkok és kertek mellett a természetes fürdőhelyek és strandok biztosítanak felfrissülést a helyieknek és a turistáknak az elviselhetetlen forróságban. A Bécsi Erdő hűsítő hatása például mintegy 23 millió klímaberendezés teljesítményével egyenértékű, az erdők nélkül 6 fokkal lenne melegebb az osztrák fővárosban.

Ezen kívül több mint ezer park és 1300 friss, hideg ivóvizet adó ivókút található városszerte - a gyerekeket pedig várják a vizes játszóterek. A sűrűn beépített területekre párakapukat telepítenek, és a történelmi szökőkutakat is felújítják és üzembe helyezik. "Intézkedéseinkkel szeretnénk a lakosságot a lehető legjobban megvédeni a hőség negatív egészségügyi hatásaitól. Fontos, hogy a bécsiek a szabadban, közterületen gyorsan és egyszerűen le tudják hűteni magukat - mondta Jürgen Czernohorszky, Bécs klímaügyekért felelős városi tanácsnoka.

Az úgynevezett "hűsölő zónákban" kísérleti jelleggel hűtött helyiségekben kínálnak pár órányi pihenést és kikapcsolódást azok számára, akiknek ez otthon nem elérhető.

Szökőkutak és hűsítő pontok Bécsben a forróság ellenForrás: AFP/Alexander Klein

Bécs megújult Hőségtanácsadó honlapján számos tipp és tanács olvasható a forróság miatt kialakuló problémák megelőzéséhez, és az 1450-es központi telefonszámon már egészségügyi tanácsokat és tippeket is lehet kérni a hőségben tapasztalható tünetekkel kapcsolatban.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek