Menekülés a vadonba - A férfi, aki egyedül él egy walesi szigeten

Simon Parker a Királyi Légierőnél volt repüléstechnikai mérnök. Egy közeli barátja halála után úgy érezte, változtatásra van szüksége. Nem is sejtette, hogy ez oda vezet, hogy a walesi partok melletti sziget, Flat Holm felügyelője lesz, és így az ottani egyetlen kocsma gazdája is. Állítja, erre nem mondhatott nemet.

A sziget legmagasabb pontja egy világítótorony teteje, ahonnan belátni az egész szigetetForrás: Cardiff Council/Wikipedia

Cardiff partjaitól 6,5 kilométerre, a Bristol-csatorna közepén, a Flat Holm-szigeten nincs áram vagy vezetékes víz, ellenben ki van téve a legkellemetlenebb időjárásnak. A 38 éves férfi  felügyel a sziget megőrzéséért, de néha csatlakoznak hozzá turisták, idegenvezetők és önkéntes mesteremberek, akik segítenek neki. Ezt leszámítva Simon a napjait madárleséssel tölti, és felkészíti a szigetet az egymást követő évszakokra.

A szárazföldön mindent természetesnek veszünk. Ha ételre van szükségünk, csak leszaladunk a boltba. Ha vízre van szükségünk, csak megnyitjuk a csapot. Ez itt messze nem így van, de Simon, aki március óta él a szigeten, mégis imádja új lakhelyét.

Alkalmanként turisták és önkéntes mesteremberek érkeznek a szigetreForrás: Cardiff Council Flat Holm Project/Wikipedia

"Nem sokan mondhatják, hogy ilyen menő helyen élnek, mint ez. Mivel egyedül vagyok, így van némi félelem bennem, de egyszerűen szeretem a kihívásokat" – mondja. Meséli, hogy a parasztházából  nagyon jó a  kilátás, ha valaki szereti a sirályokat, Wales legdélibb kocsmája pedig jobb ízű italt ad, mint a szárazföldön.

Flat Holm a sötét középkor óta a szerzetesek menedékhelye volt, de a vikingek, az angolszászok, az ezüstbányászok, a csempészek, illetve a kolera áldozatainak lakóhelyeként is szolgált. A walesi lakosság 20 százakát kitevő sirálykolóniája miatt különleges tudományos érdeklődésre számot tartó helyszín, de egyedülálló gyíkok, virágok és madarak otthona is.

Simon legfőképp sirályokkal osztoszik a szigeten - illusztrációForrás: Johnnys/Pixabay

Barátja halála késztette Simont a változtatásra, ami saját bevallása szerint kifizetődő és gyönyörű.
Közel hat hónap után Simon sokat tanult a szigetről és az élővilágáról, és ami talán még fontosabb, önmagáról is.

Barlangok Flat Holm keleti szikláinForrás: TR001/Wikipedia

"Az, hogy kisétálhatok a bejárati ajtómon, és találkozhatok a zajos madarakkal, lendületet ad. Tudom, hogy a saját jólétem érdekében időre van szükségem a természetben. Mindig is szerettem távoli helyeken lenni, bár csak 6,5 kilométerre vagyok Cardifftól, néha milliónak tűnik" – állítja.
Simon arra buzdít másokat is, hogy merjenek változtatni.

(Forrás: BBC)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek