A Maldív-szigetek nem is olyan elérhetetlen, mint gondolnánk

Annak ellenére, hogy a Maldív-szigetek már harmadik éve hivatalosan is a világ egyik legjobb úti céljának számít, számos sztereotípia övezi ezt a gyönyörű, fehér homokos szigetvilágot. Az egyik ilyen, hogy a Maldív-szigeteken a strandoláson kívül nincs is igazán mit csinálni. De tényleg így van ez?

A másik fennálló tévhit, hogy egy átlagember számára ezek a csodálatos szigetek elérhetetlenek. Az ország egyik legnagyobb szállodalánca, legújabb kampányával erre próbál rácáfolni. A Sun Siyam Resorts kreatív igazgatója, Sara Siyam rengeteg programmal ált elő a vendégeknek az elmúlt években, és a következőkre is tartogat jó párat.

A Maldív-szigetek luxus bungalói lélegzetelállítóak, de azért van mellettük más szállás opciói isForrás: icemanphotos / Shutterstock

Terveik között szerepel például egy új gokart pálya és a tengerparti lovaglás lehetősége is, mivel a szállodához tartozik az ország legnagyobb lovardája. Sőt a szomszédos szigetekre is ellátogathatunk, ahol betekintést nyerhetünk a maldív emberek hétköznapjaiba.

Szemtanúi lehetünk például annak, hogy hogyan gyűjtik össze a helyiek a műanyagot, amiből aztán többek között az Adidas készít cipőket és mezeket, de benézhetünk az ország egyik legrégebbi tantermébe, és ha szerencsénk van, a falusi túra közben egy tanórát is elcsíphetünk.

Szelektív hulladékgyűjtés folyamatbanForrás: Siyam World

De ha kicsit eltávolodunk a szállodától, a sziget más szolgáltatóinál is lehet kalandos programokat találni. Ki lehet például próbálni a búvárkodást, és az olyan élmény-hajókirándulásokat, amiknél szinte 100%, hogy találkozunk szabadon élő delfinekkel. 

Nem is annyira elérhetetlen

Amint már említettük, a Maldív-szigetekre vonatkozó másik sztereotípia, hogy ide csak luxus és drága nyaralásokat lehet szervezni. A maldív kormány azonban tudatos lépéseket tett annak érdekében, hogy országuk szélesebb körben is elérhető legyen.

Ilyen intézkedés például az, hogy a helyi lakosok vendégházak kialakítására kapnak támogatást. Így az országban valamennyi árkategóriában elérhetők már szálláshelyek, tehát a luxusszállodák mellett egyaránt megtalálhatóak a vendégházak és a magán szálláshelyek. Ezek mellett pedig vannak középkategóriás szállodák és boutique hotelek is.

Ilyen és ehhez hasonló magán vendégházakat is találni a nagy hotelek mellettForrás: Siyam World

„Valóban sokféle szállás közül lehet választani a Maldív-szigeteken, én magam is kipróbáltam egy vendégházat és az is fantasztikus volt. De ha egy kicsit körbenézünk és összehasonlítjuk akár egy négy csillagos szálloda árait az itthoni szállodák áraival, gyakorlatilag nincs különbség a kettő között. Persze a repülőjegyet meg kell venni, de mégis csak a Maldív-szigetekről van szó. Szóval ma már nem állja meg a helyét az az állítás, hogy csak a leggazdagabbak juthatnak el ezekre a paradicsomi szépségű szigetekre." - vélekedik Szeszler Szilvia, turisztikai szakember, aki számos országgal és azok turisztikai hivatalával áll kapcsolatban és szervez utakat.

Sorban hároszor a legjobb

A World Travel Awards díjátadóján egyébként 2020-ban, 2021-ben és 2022-ben is a Maldív-szigetek nyerte el a világ legjobb úti célja címet. Erre az elismerésre gyakran hivatkoznak úgy is, mint az utazási iparág Oscar-díjára, amelyen a turisztikai szakemberek mellett a nagyközönség is szavazhat a világ legjobb úti céljaira.

Fontos a környezetvédelem a szigeten - a legtöbb szállodánál elektromos buszok szállítják a vendégeket, például a Siyam World területén isForrás: Siyam World

A maldívok titka a vendégszeretetük. Mivel a természeti szépség adott, igyekeznek a lehető legjobbat nyújtani a turizmus területén. Így mindenki, aki utazással foglalkozik, az keményen dolgozik. Szállodák, panziók, szafarik, utazási irodák, búvárközpontok mind-mind szívből csinálják a munkájukat. "Valószínűleg ez a titka a jó eredménynek, és reméljük, hogy a jövőben is megőrizzük a vezető pozíciónkat." - mondta Dr. Abdulla Mausoom, a Maldív-szigetek turisztikai minisztere.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek