Közvetlen járattal elérhető egzotikus úti célok 4: Taskent

Hamarosan két újabb Ezeregyéjszaka meséibe illő város lesz elérhető közvetlen járattal Budapestről: Taskent és Szamarkand. Két részes cikksorozatunkban elsőként az üzbég főváros látnivalóit vesszük sorra.

Július végén jelent meg a sajtóban a hír, hogy augusztus 20-tól indulnak a Qanot Sharq Airlines járatai Taskentbe. Ez a 2.8 millió főt számláló település, amelyet az ország hivatalos turisztikai szervezete modern metropoliszként ír le, Közép-Ázsia legnagyobb városa. Évek óta az ország legfontosabb üzleti és kulturális központja, amely a világ minden tájáról vonzza a turistákat.

Taskent látképe a TV-toronnyalForrás: Shutterstock/Lukas Bischoff Photograph

Fenséges iszlám építészeti együttesek, mecsetek és minaretek, egyedi kézműves termékek, szökőkutak és ökoparkok, valamint a közép-ázsiai népek történelméről és kultúrájáról szóló múzeumok, színházak és galériák várják az ide érkezőket. Mutatjuk az 5 legnépszerűbb látnivalót:

Kukeldash medresze

A Chorsu Bazár és a Chorsu metróállomás közelében található a város egyik legrégebbi épülete, az 1570 körül építtetett Kukeldash medresze, ami a bentlakásos egyházi oktatási intézmény elnevezése. A medresze sárga téglákból épült, és a hagyományokhoz hűen négyzet alakú, nagy 20 méter magas portállal és belső udvarral, amely körül a tanulók cellái kaptak helyet. A belső udvar körüli falakon a tanulók által lakott cellák találhatók.

Kukeldash medreszeForrás: Shutterstock/Alexela

Khazrati Imám Építészeti Komplexum

Taskent egyik legfontosabb kulturális öröksége a Khazrati-Imam Építészeti Komplexum, amely szintén túlélte egy 1966-ban történt földrengést. A komplexum egy tudós és vallási személyiség, Kaffal ash Shashi temetkezési helye közelében épült, és a sírja fölé épített mauzóleumból, a Tilla sejk mecsetből, Barak kán medreszéből és az Imam al-Bukhari Iszlám Intézetből áll.

Khazrati Imám Építészeti KomplexumForrás: Shutterstock

Chorsu-bazár

Néhány perces sétára a Kukeldash medreszétől, az óváros szívében találjuk Üzbegisztán legnagyobb bazárját, amely a város egyik legnépszerűbb attrakciója. A Chorsu-bazár történelme egészen a X. századig nyúlik vissza, amikor Selyemút fontos állomása volt. Egész évben folyt a kereskedelem, és sokféle kultúra keveredett itt.

A Churso bazár portékáiForrás: Shutterstock

A kereskedelmi utakon találkozni lehetett tengerentúli kereskedőkkel, karavánosokkal, boltosokkal, kézművesekkel, gazdag parasztokkal és hétköznapi munkásokkal egyaránt, és ma sem veszített sokszínűségéből. Üzbegisztán teljes történelme megjelenik itt: kerámiatermékeket, üzbég kalapokat, tradicionális ruhaneműket, kendőket, keleti édességeket, fűszereket, gyümölcsöket, zöldségeket, agyagtermékeket, kézzel készített ajándéktárgyakat, könyveket és még minden mást vásárolhatunk itt.

Az Amir Timur Múzeum

A múzeumot 1996-ban nyitották meg a mongol-türkomán fejedelem, Timur Lenk születésének 660. évfordulója alkalmából. A háromemeletes, lekerekített épületet klasszikus, keleti stílusú kupola koronázza, a belső teret márvány, aranylevelek és festmények díszítik gazdagon a Timur Lenk életét ábrázoló freskók mellett.

Amir Timur MúzeumForrás: Shutterstock

A Múzeum fénypontja egy 8,5 méter magas kristálycsillár, amely 106 ezer medálból áll. A múzeum kiállításai Üzbegisztán történelméről mesélnek a Timurid-dinasztia uralkodása idején.

Taskenti Iparművészeti Múzeum

Egy 19. századi orosz diplomata otthonában kapott helyet a Taskenti Iparművészeti Múzeum, amelyet később átalakítottak a múzeum számára. Ma az épületen kívül és belül is számos üzbég és muzulmán művészi díszítés megfigyelhető. Faragott faoszlopok, boltívek, mozaikok, és még egy dekoratív szentély is található a fogadóteremben.

Taskenti Iparművészeti MúzeumForrás: uzbekistan.travel/

A múzeum gyűjteményében a XIX. század elejétől napjainkig élő mesterektől származó több mint 7 ezer iparművészeti alkotást tekinthetünk meg, köztük kerámiákat, ékszereket, aranyhímzéseket, nemzeti ruházatot, hímzett textileket, szőnyegeket, üzbég kalapokat, fára festett képeket, porcelánokat, hangszereket és még sok minden mást.

Forrás: Ubekistan Travel

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek