Közvetlen járattal elérhető egzotikus úti célok 3: Dzsidda

Kozmopilita, modern, gazdag történelemmel, az arab világra jellemző titokzatossággal és misztikummal keverve. Ez Dzsidda, Szaúd-Arábia legszabadabb szellemű városa, amely többek között azért is ideális úti cél, mert már átszállás nélkül is megközelíthető Budapestről. Közvetlen járattal elérhető egzotikus úti célokat sorra vevő cikksorozatunkban Jordánia és az egyiptomi Gurdaka után most ez a mesés szaúdi város következik. 

Dzsidda a Perzsa-öböl egyik legrégebbi kikötője, valamint Mekka kapuja, itt szállnak ki a partra a zarándokok, akik gyalog indulnak tovább a szent városba. Pozíciójának köszönhetően rengetegen fordulnak meg itt nap mint nap évszázadok óta, és ez hozzájárult ahhoz, hogy a város azzá a kulturálisan gazdag olvasztótégellyé változzon, amely ma.

Dzsidda (Jeddah)Forrás: Shutterstock.com / Schusterbauer

Állítólag a királyságban sehol máshol nem tapasztalható ennyire szabad, liberális légkör, mint amilyen ebben a sokszínűnek mondott városban. Persze azért a muszlim országokhoz hűen illik betartani bizonyos szabályokat: nyilvános helyeken viselkedjünk visszafogottan, illetve férfiaknak és nőknek is ajánlott a könyökig és bokáig fedő, bő szabású ruházat viselése.

Legyünk tekintettel arra is, hogy az ország legnagyobb része a Konzuli Szolgálat biztonsági besorolása szerint a négyből a harmadik kategóriába tartozik, azaz fokozott óvatossággal látogatható. (A negyedik kategóriába tartoznak a legbiztonságosabbnak ítélt országok.) Ezen a linken mindenképpen tájékozódjunk az aktuális ajánlásokról.

A mesés Al-Balad világörökségi óvárosa

A város látnivalóinak listáját mindenképp világörökségi történelmi negyedével, az Al-Baladdal érdemes kezdeni. Ez a szűk utcákból, korallkőből készült, hetedik századi épületekből álló kerület már a fotók alapján is egészen lenyűgöző látvány. Legérdekesebb elemei a bonyolult farácsokkal díszített ablakai és erkélyei, az úgynevezett rawashinek, amelyeket hihetetlenül aprólékos mintázatúra faragtak ki.

Reggel Al-Balad utcáinForrás: Shutterstock / Schusterbauer

Ha felnézünk, ezeket az antik hatású, történelmi időket idéző épületek láthatjuk, lent azonban egy pezsgő modern város bontakozik ki a szemünk előtt, ahol a legújabb technológiákkal felszerelt művészeti galériák, specialty kávézók, valamint különféle fűszereket, textileket, természetes parfümöket, arany- és ezüstékszereket árusító üzeletek és piacok vesznek minket körül.

Jeddha utcái egy nyílt múzeumra hasonlítanakForrás: Anadolu Agency via AFP/2023/Emre Basaran

Szembetűnően sok ajtót lehet látni a városnegyedben, az épületek szinte minden oldalán van egy. Ezeket minden éjjel bezárják a sikátorokban megrendezett piacok védelme érdekében.

A város, az ország és az iszlám története

Ha szeretnénk jobban elmélyedni a város és az ország múltjában, semmiképp se hagyjuk ki a Tayebat múzeumot, ahol egy az óváros hagyományos hidzsazi építészetét rekonstruáló épületben ismerhetjük meg Dzsidda 2500 éves történelmét. A több emeletnyi kiállítás kitér Szaúd-Arábia és a tágabb Arab-félsziget múltjára is, egy egész emeletet pedig a város gazdag iszlám örökségének szenteltek.

A szépséges Al Tayebat MúzeumForrás: Shutterstock.com

A világ legnagyobb szökőkútja

Szinte az egész városból látható, ahogy a Vörös-tengerből spriccel fel a világ legnagyobb szökőkútja, amelyet Fahd királyról neveztek el, és amely 312 méteres. Ha a naplementét szeretnénk fotózni, szinte nincs is olyan szeglet, ahonnan ez a 30 éves emlékmű ne kerülne bele a képbe.

Fahd király szökőkútja a világ legmagasabbjaForrás: Shutterstock.com

A tengerparti sétány

A szökőkút a Jeddah Cornich nevű tengerparti rekreációs területen helyezkedik el, amely 30 kilométeren keresztül halad a Vörös-tenger partján. A sétányon olyan legendás művészek szobraival találkozhatunk, mint Henry Moore és Joan Miró, emellett számos kávézó sorakozik a parton, szabadtéri ülőhelyekkel és lenyűgöző kilátással a tengerre.

A Jeddah Corniche egy 30 kilométer hosszú promenád a tenger mellettForrás: Shutterstock.com

Híres gyorséttermek, kis élelmiszerboltok, fagylaltozók, forró kukoricát áruló bódék, valamint különféle jeges italokat áruló standok, remek pékségek is mind a rendelkezésünkre állnak. A sétány ideális helyszín, ha kocogni, kerékpározni vágyunk egyet a tenger hűs szellőjében, biciklit a helyszínen is bérelhetünk. Fehér színével, türkiz kupolájával emelkedik ki a vízből a város lebegő mecsetje, az 1985-ben épült Al-Rahmah, amely nem csak építészete, de fejlett hang- és fénytechnológia miatt is népszerű látványosság.

A Vörös-tenger mesés korallszirtjei

A városnézés mellett Dzsidda a búvárkodás szerelmeseinek is ideális helyszín lehet. Több gyönyörű merülőhely található a város környékén. A Sharm Obhur például az egyik legjobbnak tartott: annak ellenére, hogy gyakorlatilag a városközpontban, a partvonal közelében található, gyönyörű korallzátonyokban gyönyörködhetünk.

Forrás: Shutterstock.com

De a középhaladó és haladó merülők a Dziddától két órányira lévő Ann Ann nevezetű hajó roncsait is megtekinthetik, amelyet elsüllyedése óta meghódított a természet.

Forrás: visitsaudi.com

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek