Közvetlen járattal elérhető egzotikus úti célok 1: Jordánia

A Görög szigetek, Olaszország ódon városai vagy a nagy nyugat-európai fővárosok a gyönyörű látnivalóik és kulturális emlékeik mellett a kiváló budapesti légiösszeköttetések miatt is népszerű úti célok a magyar turisták körében. De van néhány távolibb, egzotikusabb desztináció is, ahova szintén közvetlen járattal juthatunk el Budapestről. Ilyen például Jordánia fővárosa, Ammán. Lássuk, miért érdemes felkeresni ezt a hazánktól mind kulturájában, mind pedig kilométerekben távol eső országot.

Sátrazók egy napsütéses februári napon az UNESCO Világörökség részét képező jordániai Wadi Rum sivatagban.Forrás: NurPhoto via AFP/Dominika Zarzycka/NurPhoto/Dominika Zarzycka

Egy korábbi cikkünkben már sorra vettük, mi mindent érdemes tudni az országról, mielőtt elindulunk. Például, hogy biztonságos hely, vagy hogy a helyiek rendkívül vendégszeretőek. Mindezek mellett szót ejtettünk az öltözködésről és az üdvözlési szokásokról is. Mostani cikkünkben a látnivalókat vesszük sorra.

Egy egészen más világ: életkép AmmánbólForrás: Shutterstock

A főváros, Ammán

Jordánia fővárosa, Ammán a kontrasztok városa, a régi és az új lenyűgöző keveréke, mely a sivatag és a termékeny Jordán-völgy közötti dombos területen helyezkedik el. A város szívében ultramodern épületek, szállodák, éttermek, művészeti galériák és butikok sorakoznak a hagyományos kávézók és apró kézműves műhelyek, nyüzsgő belvárosi piacok mellett.

Ammán történelme is megjelenik a városbanForrás: Shutterstock

A kihagyhatatlan látnivalók között szerepel a jordán főváros egykori fellegvára, a citadella, a római kori Herkules-templom, vagy az omajjádok időszakában, a 8. században emelt kormányzói palota. 

Ahol szabadon lebeghetünk a vizen: a Holt-tenger

Az ország egyik természeti csodája a Holt-tenger, ami valójában egy tó, 427 méterrel a tengerszint alatt. Vize kellemesen meleg, nyugtató hatású, kiváló a wellnesezéshez.

A Holt-tenger vize olyan sós, hogy szabadon lebeghetünk a felszínénForrás: ra66/Shutterstock

Ásványi anyagokban gazdag víz tízszer sósabb, mint a tengervíz, aminek köszönhetően könnyen lebeghetünk a hátunkon a víz felszínén. A Holt-tenger ősidők óta vonzza a látogatókat, olyan hírességek fürödtek benne, mint Nagy Heródes király és Kleopátra. 

A misztikus sivatagi táj: Wadi Rum

A nomád beduin törzsek otthona, a Wadi Rum sivatagi tája egy valódi arab tündérmese. A Hold völgyének is nevezett terület több hollywoodi filmben is a Mars díszleteként szolgált. A természetvédelmi rezervátum kiváló hely a csillagok megfigyelésére.

A tejút is látszik a Wadi Rum sivatagábanForrás: rayints/Shutterstock

Hőlégballonról vagy nyitott repülőgépről is felfedezhetjük a táj gyönyörű sziklaformációit, megismerkedhetünk a vendégszerető beduinok természetközeli életmódjával, éjszaka pedig a fényszennyezéstől mentes égbolton gyönyörködhetünk a csillagokban.

Az ősi város, Petra

Petra ősi városa Jordánia nemzeti kincse és messze a legismertebb turisztikai attrakciója. Petra egy szorgalmas arab nép, a nabateusok öröksége, akik több mint 2000 évvel ezelőtt telepedtek le Jordánia déli részén.

A nabateusok öröksége, PetraForrás: Shutterstock

Kifinomult kultúrája, lenyűgöző, sziklába vájt építészete és zseniális gát- és csatorna komplexuma miatt Petra az UNESCO Világörökség része, és a világ hét új csodájának egyike. Ez volt az a hely, ahol a tömjénnel, selyemmel, fűszerekkel és egyéb egzotikus árukkal megrakott karavánok megpihentek

A mozaikok mennyországa: Mabada

A „mozaikok városaként" ismert Madaba a bizánci és omajjád mozaikok kulturális epicentruma. Csak egy rövid távolságra a fővárostól, csak egy kőhajításnyira vannak a vallási ikonográfia szent emlékeitől. A város egyik legérdekesebb kincse a világ valószínűleg legrégebbi Szentföld-ábrázolása.
A 6. századból való, mozaikokból kirakott Madaba Térkép Jeruzsálemet és az egyéb szent helyeket ábrázolja és a bizánci Szent György templom padlómozaikjának része.

A híres 6. századi mozaikból kirakott Mabada TérképForrás: David Bjorgen/Wikipedia

A hívők körében szintén népszerű hely a Nébo-hegy is, amely a Szentírás szerint Mózes temetkezési helye. Ezt a települést először a 4. században lakta egy keresztény nomád törzs.

Forrás: Jordan Tourism Board

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek