Európa Kis Velencéi, ahol séta és hajókázás közben elvarázsolódunk

Velencét nem lehet más városhoz hasonlítani, ezért leginkább a világ többi, csatornákkal szabdalt városát hasonlítják hozzá. A világban több ilyen Kis Velence is van, és ahol nem alakult ki magától, ott megépítették mesterségesen. Mutatunk néhány ilyen helyet.

Szentpétervár, Oroszország

A város területe az alapításkor mocsaras, lápos vidék volt, így szinte az egész régi városrész cölöpökre épült. A városalapító Nagy Péter cárt Amszterdam és Velence inspirálták. Ennek köszönhetően született meg a 42 szigetre épült, 70 csatornával behálózott, 500 híddal összekapcsolt város, amit Észak-Velencéjeként is szoktak emlegetni.

Forrás: MTI/EPA/Anatolij Malcev

Szentpétervár területének 10%-át ma víz fedi, a csatornákkal szegélyezett 7,6 hektáros területet lefedő Új Hollandia Szigetet is Nagy Péter idején hozták létre, a hajóépítés központjaként. Bár a sziget teljes átalakítási folyamata csak 2025-re várható, már megnyitották a nyilvánosság előtt. A gyerekek játszhatnak a Péter és Pál nevű, történelmi fregattot formázó fa játszótéren, a szabadtéri színpadon zenei és színházi előadások láthatók és a nyári hónapokban igazi szabadtéri paradicsom, ahol a helyiek is szívesen töltik a napsütéses délutánokat.

Giethoorn, Hollandia

Ez a mesébe illő, Hollandia Velencéjeként emlegetett apró település azon kevesek egyike az országban, ahol nincsenek utak, ellenben csatornákból és hidakból nem kevés akad. Az Amszterdamtól 120 km-re északra fekvő falu éppen emiatt csak gyalog vagy hajóval közelíthető meg. A turistáknak tehát a településen kívül kell hagyniuk a járműveiket, és át kell kelniük a fahidakon, hogy Giethoornba jussanak.

Forrás: Michel_van_der_Vegt/Pixabay

A falu kis szigetek ötvözete hagyományos faházakkal és farmokkal. Ezeket a szigeteket fahidak kötik össze. Az itteni apró utcák macskakövekkel vannak kirakva, amiken végig sétálva gyönyörködhetünk a település megkapó szépségében. Persze dönthetünk úgy is, hogy Giethoornt egy hajóról fedezzük fel és járjuk körbe.

London, Anglia

Az angol főváros csatornákkal szabdalt városrészében színházak, pubok és éttermek váltogatják az elegáns házsorokat. A Regent's Canal különösen hangulatos: a csatorna Little Venice-ből indul és elhalad több park, egy állatkert és a Camden Market mellett is. Séta helyett felszállhatunk egy kirándulóhajóra vagy vízibuszra is, ami szépen lassan csorog végig a csatornán.

Forrás: robertharding via AFP/John Guidi/John Guidi

Néhány kulturális csemege is vár ránk, ilyen pl. a Puppet Theatre Barge családi programokat kínáló bábszínház, mely előadás közben sodródik lefelé a Temzén, két program között pedig Richmondban vagy Little Venice-ben horgonyoz le.

Grado, Olaszország

Az észak-olaszországi kisváros vitathatatlanul egy apró kis gyöngyszem, amit L'Isola del Solénak, azaz a napfényes szigetnek is neveznek. Itt a főszezonban sem fogunk turisták tömege között nyomorogni, mint Velencében. Az olasz életérzés viszont adott, és a kikötőjében sétálva úgy érezhetjük, mintha Velencében járnánk.

Forrás: Travelo/Cserháti Szilvia

Grado kikötője ma is aktív halászkikötő, ami hosszú csatornaként nyomul be a szárazföldbe, partján kedves, színes házak állnak sorban. A házak előtt sorakoznak a halászhajók, amik reggelenként friss árut hoznak. Este pedig olyan naplementékben lehet itt részünk, hogy, érdemes többször is visszatérni, ha sötétedni kezd.

Colmar, Franciaország

A francia városka szerencsésen megúszott minden nagyobb háborút, kezdve a nagy francia forradalommal, de kimaradt a két világháború bombázásaiból is. Ennek köszönhetően a település gyönyörűen őrzi a több száz éves favázas házait és kövezett utcáit, a városképet pedig még hangulatosabbá teszi a Lauch folyócska.

Forrás: canadastock/Facebook

Egykor főleg mészárosok és halászok népesítették be a vízpartokat, ma pedig apró boltok, kávézók és tarka házak pöttyözik a látképet. Egy sétaúton andaloghatunk a parton, de akár hajóra is szállhatunk, hogy végiglebegjünk a folyón, melyben nyáron gyakran vidrákat is lehet látni.

(Forrás: travelo.hu, vilagutazo.net)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek