Biztonságban a vad hullámok között: Mesterséges tengeri úszómedencék

A világ tengerpartjain kialakított mesterséges úszómedencékkel kapcsolatban megoszlanak a vélemények. A természetkedvelők szerint elcsúfítják a partvonalat, mások viszont élvezik, hogy úgy fürdőzhetnek a sós vízben, hogy nem kell tartaniuk a vad hullámoktól és a medúzáktól.

Céljuk, hogy biztonságos menedéket nyújtsanak a fürdőzők számára a zord vizek és a kiszámíthatatlan áramlatok veszélyei ellen. Az Ausztráliában lévő 25 méteres Avalon Rock Pooltól a Cornwallban (Egyesült Királyság) található Mermaid Pool-ig mind nyugodt, de sósvizű oázist biztosítanak az egymásnak feszülő hullámok között.

Avalon Rock Pool, Sydney, AusztráliaForrás: Shutterstock/Aiyoshi597

A londoni Chris Romer-Lee a szabadtéri úszás szerelmese, aki a tengeri úszómedencék pártolója. Ezen tengeri medencék számára nem csak esztétikusak, de vonzza az általuk nyújtott biztonságérzet is. Olyannyira értékesnek tartja őket, hogy nemrégiben egy könyvet is kiadott Sea Pools: 66 saltwater sanctuaries from around the world (Tengeri úszómedencék: 66 sósvízi szentély a világ minden tájáról) címmel.

Porto Moniz, MadeiraForrás: Shutterstock/Iva Vagnerova

Különösen a viharos napokon készült fényképeket szeretem, ahol tényleg az az érzésünk, mintha a természet bölcsőjében lennénk"- mondta a CNN-nek adott interjújában.

Könyve, amely designerek és szabadtéri úszótársak esszéit is tartalmazza, 66 mesterségesen kialakított úszómedence, vagy más néven árapálymedence fényképét tartalmazza a világ minden tájáról. A könyv ezek építészetével és a 19. századtól kezdődő történetével is foglalkozik.

A Porto Moniz medencéi közelrőlForrás: Travelo

Romer-Lee tengeri úszómedencék iránti rajongása egy évtizede tart, az egész pedig egy svájci családi nyaralás idején kezdődött, ahol kipróbálta a Zürichi-tó és a Limmat folyó mentén épített medencét, a Zürichsee Kreiselt. Az élmény akkora hatással volt rá, hogy hamarosan megalapította a Thames Baths nevű szervezetet, amely egy úszómedence felépítésért kampányolt a londoni Temzén. Hasonló úszómedencék egyébként már a párizsi Szajnán is léteznek, ahol a folyó megtisztított vizében fürdőzhetnek a helyiek.

Romer-Lee tervezőirodája, a Studio Octopi azóta Skóciában és Cumbriában is épített már árapálymedencéket.

A Kanári-szigeteken lévő Pozo De Las Calcosas medencéi egy kanyargós macskaköves ösvényen keresztül közelíthetőek megForrás: Shutterstock/Trabantos

A könyvhöz történő anyaggyűjtés közben Romer-Lee órákat töltött a Google Térképen a világ partvonalait pásztázva, hogy sikerüljön rátalálni a legszebb, legérdekesebb árapálymedencék példáira. Instagram-profiljának tanúsága szerint a felderítés része volt a tengeri medencék kipróbálása is – micsoda élvezetes kutatómunka! Majd az Instagramon keresztül megkereste azokat a fotósokat, akik korábban lefényképezték ezeket a helyszíneket. Sokan közülük helyi lakosok voltak, Romer-Lee-nek pedig tetszett az ötlet, hogy kevésbé ismert vagy kezdő fotósoknak adjon bemutatkozási lehetőséget.

A könyben megjelent fotók egy részét megnézhetjük a @sea.pools nevű Instagram-oldalon, de itt többet is láthatunk, mint a könyvben, a szerző ugyanis a kutatómunkája során készített videófelvételeket is megosztotta. De ha szeretnénk beszerezni a könyvet, ezen a linken rendelhetjük meg.

A képek a formák hihetetlen keverékét mutatják be, az írországi Belmullet Tidal Pool például letisztult és nyugodt, a Madeirán lévő Piscinas Naturais de Porto Moniz, amely a vulkáni láva több ezer év alatti lehűlésével és megszilárdulásával keletkezett, szikláinak köszönhetően már egy kissé természetközelibb. Ez utóbbi esetében a különálló medencéket egy betonhenger segítségével egybeépítették.

A spanyol Kanári-szigeteken található Pozo De Las Calcosas, amely egy kanyargós macskaköves ösvényen keresztül érhető el, egészen vadregényes környezetben van; vize zölden ragyog a sötét, szaggatott partvonalon.

A Madeirán lévő Porto Moniznál a Travelo is járt, ilyen kényelmes lépcsők vezetnek a medencékbeForrás: Travelo

A dél-afrikai KwaZulu-Natal tartományban található Salt Rock árapálymedencéjét a szomszédos sziklákat érő durva hullámok által keltett fehér tengeri hab borítja be. "Ilyen körülmények között nem tudnál bemenni a tengerbe, pontosan ezért építették ezeket a medencéket." – mondta a szerző.

A dél-afrikai KwaZulu-Natal tartományban található Salt Rock medencéje testközelbőlForrás: Shutterstock/Photosky

A skóciai Trinkie és a North Baths, és a cornwalli Lewinnick Cove House Pool és a Lady Basset's Baths szintén Romer-Lee kedvenc bejegyzései közé tartoznak a könyvben. A könyv ambiciózus mérnöki munkákról is ír, mint például a dél-afrikai Fokvárosban található Wooley's Pool fehérre festett sziklái. A fehér cinkfesték megakadályozza a sziklák csúszóssá válását, ugyanakkor drámai, esztétikus megjelenést kölcsönöz a mesterséges medencének.

Forrás: CNN

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek