Napfény, homok és bikini Párizs belvárosában: Szabadstranddá változtatják a Szajnát

Talán kevesen tudják, de az 1900-ban megrendezett párizsi olimpiai játékok idején az úszóversenyeket nem kiépített úszúmedencékben, hanem közvetlenül a Szajna vizében rendezték meg. A párizsi városvezetés 124 évvel később most nem kisebb dologra vállakozott, mint hogy újjáéleszti ezt a hagyományt.

Ahogy korábban is írtuk, a hatóságok különféle intézkedések bevezetésével próbálják úszhatóvá tenni a folyót, és nem csak a 2024-es olimpiára, amelyen számos nyílt vizi úszóversenyt terveznek. A cél az, hogy a víz minőségét a legmagasabb színvonalúra hozzák, hogy a lakosság is használhassa a folyót, ez pedig 2025-re válhat valóra, azaz egy évvel az olimpiai játékok után.

Nyaranta már most élénk közösségi élet zajlik a párizsi Szajna-partonForrás: Only France via AFP/Bruno de Hogues

Az 1900-as évek elején a Szajnában való fürdőzés mindennapos dolog volt a párizsiak számára, de a város növekedése és a megnövekedett hajóforgalom miatt száz évvel ezelőtt betiltották. A régi szokás azonban nem szűnt meg, továbbra is akadtak, akik titokban úsztak a folyóban egészen az 1960-as évekig, amikor végleg megszűnt ez a kikapcsolódási forma. Még szerencse... A víz úgy 40 évvel ezelőtt már olyan szennyezett volt, hogy csak két halfaj élt meg benne.

A Szajna vize már most kiváló minőségű, de azért a hatóságoknak akad még dolgukForrás: AFP/Alain Jocard

Mára már szerencsére nem ennyire rossz a helyzet: több mint harminc féle halfaj él a folyó párizsi szakaszán, a 2023 június elején a hatályos európai szabályozás alapján végzett vízelemzések pedig kiváló eredményeket adtak. Már 2022 nyarán az olimpiai úszúverseny leendő helyszínein a napi mérések 91%-a jónak minősítette a Szajna vizét, de azért a hatóságoknak így is akad még dolguk.

Jelenleg öt potenciális fürdőhelyet tanulmányoznak városban: kettőt a Parc Rives de Seine partján (párizsi központ), egyet a Szajna mellékfolyója, a Marne partján (párizsi központ), egyet Bercy kikötőjében (12. kerület), és egyet az Allée du Bord-de-l'Eau-n a Bois de Boulogne-ban (16.). Összesen mintegy húsz további lehetséges helyszínt azonosítottak 16 környező településen, ahol lehetővé tennék a fördőzést a Szajna vagy a Marne vizében.

Élet a párizsi Szajna-partonForrás: Hemis via AFP/Gardel Bertrand

Korábban cikkünkben említettük, hogy a kívánt eredmény elérése érdekében egy hatalmas, szennyvízelvezetést célzó tartályt építenek a folyóparton. A themayor.eu legfrissebb összefoglalója pedig most arról számol be, hogy a hatóságok megtiltották, hogy a hajók szennyvizet engedjenek a vízbe, és hogy az új szabályok szerint elvezetés lehetőségét a kikötőknek kell biztosítaniuk. A valentoni (Val-de-Marne) és Noisy-le-Grand-i (Seine-Saint-Denis) szennyvíztelepeket a természetes környezetbe kibocsátott víz tisztítására szolgáló rendszerekkel szerelik fel. Emellett a folyó mentén növelik a növényzet sűrűségét is, hogy a csapadékvíz természetes módon kerüljön a talajba.

2025-re több helyen is engedélyeznék az úszást a városban: jelenleg 5 potenciális fürdőhelyet tanulmányoznakForrás: Hans Lucas via AFP/Magali Cohen / Hans Lucas/Magali Cohen

Párizs egyébként nem az egyetlen nagyváros, ahol a városvezetők lépéseket tettek a város közepén történő szabadvízi fürdőzés engedélyezése felé. Koppenhágában a kikötők vize olyan tiszta, hogy már most is több helyen szabad a fürdőzés, de a város tavaly decemberben már azt fontolgatta, hogy hamarosan az egész városra kiterjeszti a fürdőzés lehetőségét, a dán főváros így valóságos stranddá változhat. 

Forrás: themayor.eu

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek