A Szajnában úszni Párizsban? A végén még erre is sor kerülhet!

Párizs sosem a tisztaságáról volt híres. A cigarettacsikkekkel borított utcák, a végtelen kutyapiszok és a túlcsorduló szemetesek mindig is a város sztereotípiái közé tartoztak, nem beszélve a zavaros vizű Szajnáról, ami jó kis fertőzést okozhatott bárkinek, aki vette a bátorságot, hogy megmártózzon benne. A folyó még most is annyira piszkos, hogy törvényesen nem is szabad úszni benne.

Idén nyáron ilyen volt a hangulat a Szajna partjánForrás: Hans Lucas via AFP/Firas Abdullah / Hans Lucas/Firas Abdullah

A francia főváros a 2024-es olimpiára készülődve azonban nagyon igyekszik, hogy rendbe tegye magát: felszámolja a szemetet az utcán, és drasztikus lépéseket tesz a levegő minőségének javítása érdekében.

Az egész városra kiterjedő nagytakarításból pedig a szennyvízzel teli Szajna is részesül, olyannyira, hogy a francia kormány szerint a folyó 2025-re elég tiszta lesz ahhoz, hogy a párizsiak fürödhessenek benne - írja a Time Out brit magazin.

Egy ideiglenesen kialakított Szajna-parti pihenő az idei hőhullámok idejénForrás: Hans Lucas via AFP/Magali Cohen / Hans Lucas/Magali Cohen

A gondolat egyébként nem új. Már 2017-ben medencéket alakítottak ki a folyó mentén, ahol a Szajna megtisztított vizében lehetett fürdőzni, írja az architecturaldigest egy akkori cikkben. Anne Hidalgo polgármester pedig 2018-ban nem kevesebb, mint 1 milliárd eurót különített el arra, hogy magát a folyót is fürödhetővé tegyék. A legújabb terv kifejezetten a szennyvízszennyezést célozza meg egy hatalmas, 46 ezer köbméteres víztartály építésével a bal parton.

A háztartásokból származó szennyvíz gyakran szivárog a folyóba, amikor Párizs csatornáit nagy mennyiségű csapadék önti el. A tartályt úgy tervezték meg, hogy a felesleges esővizet felfogja, így drasztikusan csökkenti a folyóba kerülő szennyvíz mennyiségét, bár nem akadályozza meg teljesen.

Egyelőre nyugaágyakat és a párásító berendezéseket élvezhetik a párizsiak a folyó partjánForrás: Hans Lucas via AFP/Firas Abdullah / Hans Lucas/Firas Abdullah

A víz megtisztítására azért is van nagy szükség, mert a 2024-es olimpián számos nyílt vizi úszóversenyre kerül majd sor. De ennél sokkal izgalmasabb az, amit egy fürdőhellyé alakított Szajna jelenthet a helyiek és a turisták számára.

Az elmúlt években sétányokat és ideiglenes strandokat alakítottak ki a folyó mentén. A következő lépésben 23 helyen engedélyezik úszást, amelyek közül néhány a városközpontban kap majd helyet. Egy plusz vonzerőt jelenthet minden Párizsba vágyó utazónak.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek