3 végzetes tengeralattjáró-baleset a 21. századból

Az óceánok, tengerek mélyén ragadt tengerjárók utasainak helyébe képzelve magunkat a hideg is kirázza az embert. Elég, ha csak arra a múlt hónapban eltűnt kis tengeralattjáróra gondolunk, amellyel turistákat szállítottak a Titanic roncsához az Atlanti-óceánon. A  2000 óta történt, ilyen jellegű, világot felkavaró katasztrófákból a Life.hu olyan eseteket gyűjtött össze, ahol sajnos egyáltalán nem sikerült a legénységet megmenteni vagy csak néhányan élték túl.

1. Kurszk K-141

Az orosz flotta büszkesége, a K-141-es atom-tengeralattjáró 2000. augusztus 12-én egy hadgyakorlat során szenvedett balesetet a Barents-tengeren. Az egyik torpedója felrobbant, miközben a legénység kilövésre készítette elő, a második, még nagyobb detonáció pedig el is süllyesztette a tengeralattjárót.

A Kurszk nukleáris tengeralattjáró kupolája a 2000 augusztusi katasztrófája után a Murmanszk melletti Roszljakovói kikötőben sodródott a felszínre 2001. október 23-ánForrás: POOL / AFP

A helyzet drámaiságát fokozta, hogy a legénység 23 tagja túlélte a robbanásokat és elbarikádozta magát a hajó hátulján, megmenteni azonban nem sikerült őket. A hozzátartozók emiatt nagyrészt Vlagyimir Putyint okolták, az akkor újonnan megválasztott orosz elnök ugyanis öt napig visszautasította a nemzetközi segítséget, köztük az amerikai haditengerészet mentőalakulatait is.

2. KRI Nanggala 402

2021. április 21-én az indonéz haditengerészet szóvívője bejelentette, hogy a KRI Nanggala nem jelentkezett a torpedógyakorlatot követően, azaz Balitól 90 km-re eltűnt a 700-800 méteres vízben. A tengeralattjárót végül április 24-én találták meg, de az 53 fős legénység sajnos egytől egyig az életét vesztette.

Ezen a képen KRI Nanggala 402 látható még 2015-ben, ahogy a Jáva-tengeren hasít - 2021-ben azonban 53 embert vitt magával a hullámsírbaForrás: Origo

A vizsgálatok során kiderült, hogy az indonéz tengeralattjáró, valószínűleg a torpedó kilövése közben három részre szakadt, a legénységnek esélye sem volt a túlélésre a mély vízben.

3. Nerpa K-152

2008. november 8-án civilekből és tengerészekből álló vegyes legénység tartózkodott a Nerpa tengeralattjáró fedélzetén és tesztelték a hajót, amikor hirtelen működésbe lépett a Nerpa tűzoltó rendszere. Az automatika lezárta a hajó első két orr-rekeszét és vegyszert fújt a levegőbe, mely az ott rekedt legénység tagjait megölte.

Emberi mulasztás okozta 20 ember halálátForrás: Indian Navy/Wikipedia

A későbbi vizsgálatok során kiderült, hogy a balesetet a legénység egyik tagja okozta, aki véletlenül aktiválta a tűzoltó rendszert. A balesetben 20 ember vesztette életét, 41-en pedig megsérültek.

A teljes cikket a Life.hu oldalán olvashatjátok el. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek