Tengeralattjáró bázis medencéi felett hullámoznak a világ legszebb festményei

Még az év elején írtunk róla, hogy az idén óriási kulturális programokra készülnek Bordeaux városában. Az egyik közülük az egykori tengeralattjáró bázis helyén létrehozott Bassins de Lumières művészeti központ megnyitása. Most végre eljött az idő, és két nagyszabású kiállítással június 10-én meg is nyitotta kapuit.

Forrás: © Culturespaces - LES BASSINS DE LUMIÈRES

A világ legnagyobb digitális művészeti központjában mondott épületben, hatalmas és különleges kiállítótereket alakítottak ki. A vízzel telített medencék fölött sétányokon haladhatnak a látogatók, miközben a falakra vetítve élvezhetik a művészi alkotásokat, melyek betöltik az egész teret, visszatükröződve a víz felszínéről is.

Az első állandó kiállítás a Gustav Klimt: gold and colour címet viseli és az osztrák szecesszió egyik legismertebb képviselője, illetve kortársai előtt tiszteleg. A falakra vetített kiállítást Gianfranco Iannuzzi, Renato Gatto és Massimiliano Siccardi tervezte és valósította meg. A váltakozó látvány zenei aláfestést pedig Luca Longobardi szerezte – olvasható a központ honlapján.

Bár a Bassins de Lumières lényege a művészeti alkotások különleges megjeleníthetősége, de a központ méretei is jócskán hozzá tesznek a „hűha érzéshez": ugyanis a 4 darab medence egyenként 110 méter hosszú, 22 m széles és 12 m magas. Az összterület 13 000 négyzetméter, a vetítési felület 12 000 négyzetméter, a rámpák pedig 3 000 négyzetmétert tesznek ki összesen. A festményeket 90 projektorral vetítik a falakra.

A honlap szerint június 10-től kezdve több kiállítás fut majd párhuzamosan a bázis belsejében. Az első hosszú távú kiállítás főszereplője Gustav Klimt lesz – ezt a digitális tárlatot 2021. január 3-ig láthatjuk, az időszakos kiállítást pedig Paul Klee művészetének szentelik, ahol egymásra talál majd az opera és a német művész képzeletbeli világai.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek