Videó: 80 éve eltűnt tengeralattjáró roncsát fedezték fel a görög partoknál

A második világháború idején, 1942-ben küldetés közben rejtélyesen eltűnt H.M.S. Triumph brit tengeralattjáró roncsát fedezték fel a görög partoknál - jelentette szerdán az ANA görög hírügynökség. A roncsra az Égei-tengerben, 203 méteres mélységben, a partoktól több tucat kilométerre talált rá Kosztasz Thoktadirisz görög búvár csapata, amely 1998 óta kutat a tengeralattjáró maradványai után. Ilyen állapotban találtak rá a tengeralattjáróra, amit 1942-ben láttak utoljára.

A T osztályú, 84 méter hosszú tengeralattjáró a Görögország náci megszállása ellen küzdő ellenállásnak és a brit titkosszolgálatoknak nyújtott támogatást - mondta el Kosztasz Thoktadirisz az ANA hírügynökség szerint. A legénység mind a 64 tagja meghalt a hajótöréskor - mondta el a búvár. A Triumph mintegy húsz harci küldetést hajtott végre 1939 és 1942 között.

A brit tengeralattjáró 1941 márciusában kezdett az Égei-tengeren küldetéseket teljesíteni, az akkor olasz megszállás alatt lévő Dodekanészosz-szigetcsoportnál, ahol az ellenség számos hadihajóját, közöttük a Salpa olasz tengeralattjárót süllyesztette el - írta az ANA.

1942. január 23-án azonban, a 21. Égei-tengeri küldetés során a brit haditengerészet azt jelentette, hogy a Triumph tengeralattjárót "eltűntnek tekintik".

Utoljára egy olasz pilóta látta a brit tengeralattjárót az Athén közelében fekvő Szaronik-öbölben, a Szunion-fok magasságában.

A hajótörés különböző feltételezett okai között szerepelt, hogy aknára futott Mikosz-sziget partjainál, a német hadsereg az olasz ügynökök segítségével elfogta, valamint az is, hogy robbanás történt a hajó orrában - mondta el Kosztasz Thoktadirisz.
A hajótörésekre szakosodott búvár brit, német, olasz és görög levéltárakban kutatott, mielőtt sikerült azonosítania a roncs helyét.
Ez volt életem leghosszabb és legköltségesebb feladata" - vallotta be a görög hírügynökségnek.

Korábban számos orosz és máltai kutatócsapat utazott Görögországba, hogy a roncs után kutasson, írja az MTI.
(Camlapkép: YouTube.com/screenshot)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek