Eltűnt egy tengeralattjáró, amellyel turistákat szállítanak a Titanic roncsaihoz

Keresés indult egy kis tengeralattjáró után, amellyel turistákat szállítanak a Titanic roncsához az Atlanti-óceánon - adta hírül az MTI.

Eltűnt az OceanGate Expeditions tengeralattjárója, amely a Titanic roncsaihoz indultForrás: Facebook/OceanGate Expeditions/ C_LP_2018/Becky Schott

A BBC arról számolt be, hogy a fedélzeten a maximális létszám, azaz öt személy tartózkodott, egy kapitány és négy utas, köztük egy brit multimilliomos és felfedező és egy francia Titanic-szakértő, amikor nyoma veszett a tengerealattjárónak.

A kis tengeralattjárókkal rendszeresen visznek turistákat és szakértőket az 1912-ben elsüllyedt utasszállító hajó roncsához.

A mélytengeri expedíciókra szakosodott OceanGate Expeditions nevű magáncég nemrég a közösségi médiában tette közzé, hogy elindított egy ilyen utat. A vállalat, amely eddig még nem reagált az értesülésekre, rendszerint 250 ezer dolláros (85 millió forint) részvételi díjat kér nyolcnapos expedícióin egy férőhelyért a karbonszálas tengeralattjáróin "nem mindennapi élményt és valami különleges felfedezését" ígérve.

Az MTI frissített híre szerint  az amerikai parti őrség Twitter-oldalán közölte, hogy két repülőgépet is indítottak az elveszett jármű keresésére. Egy P-8A Poseidon felderítő repülőgépet is indítottak a kanadai Halifaxból. Ez utóbbi repülőgép olyan felszereléssel rendelkezik, amellyel a tengerfelszín alatt is fel lehet kutatni tárgyakat.

Minden lehetőséget megvizsgálunk és megragadunk, hogy a legénységet biztonságban visszahozzuk" - hangsúlyozta közleményében az OceanGate Expeditions.

Az OceanGate Expeditions honlapja szerint az idén ez már a cég ötödik expedíciója a roncshoz. Ahhoz, hogy elérjék a Titanicot az utasoknak mintegy két órát kell leereszkedniük a Titan nevű, öt fős tengeralattjáró fedélzetén a tengerfenékhez.

 

A belfasti Harland és Wolff hajóműhelyben készült luxusgőzös 1912-ben az Atlanti-óceánt átszelő első útján jéghegynek ütközött és elsüllyedt. A Titanic roncsait 1985-ben találták meg 650 kilométerre Új-Fundland partjaitól. A maga idejében legnagyobb hajó maradványai 3800 méter mélységben nyugszanak az Atlanti-óceán fenekén. A fedélzetén lévő 2200 utasból és legénységből több mint 1500-an vesztették életüket.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Ezek is érdekelhetnek