Szuperhold lesz látható ma éjjel

Szuperhold lesz látható az égen ma éjjel, azaz a telihold egy kissé fényesebbnek és nagyobbnak fog tűnni, mint eddig bármikor ebben az évben.

Szuperhold a közép-angliai Mow Cop Castle felettForrás: AFP/Oli Scarff

Szuperholdnak nevezzük azt a jelenséget, amikor a telihold egy kicsit nagyobbnak tűnik az égboltunkon, mint máskor. Ez a jelenség abból fakad, hogy amikor a Hold megkerüli a Földet, nem tökéletes kör, hanem ellipszis pályán mozog, ezért bizonyos időszakokban kissé közelebb esik a Földhöz, mint máskor.

A szuperhold a csillagászok szerint túlzó kifejezés, mivel a telihold ilyenkor csak 10%-kal látszik nagyobbnak, mint egyébként. Ez a különbség szabad szemmel nehezen vehető észre, hacsak nincs több évtizedes amatőrcsillagász múltunk.

Mindenesetre idén négy alkalommal várható szuperhold, amelyek közül ez lesz az első, írja a CNN. Bár más számítások szerint csak az augusztus 1-jei és 31-i számít majd annak, amikor még közelebb lesz hozzánk égi kísérőnk.

A Hold korongja fénylik két Nyugati-Alpokban levő Les Jumelles-hegy sziklacsúcsai között a svájci Aigle településről fényképezve telihold idejénForrás: MTI/EPA/Keystone/Anthony Anex

Mennydörgés Hold, Málna Hold, Kos Hold

A mi kultúránkban nem szokás nevet adni a Holdnak (persze a szuperen kívül), de bizonyos régebbi kultúrák közvetlenebb viszonyt ápoltak az univerzummal, és minden egyes teliholdat az adott évszakhoz kötődő jelenségről vagy szokásról nevezték el. A júliusi teliholdat például Mennydörgés Holdnak nevezték, mivel ebben a hónapban gyakoriak voltak a zivatarok az észak-amerikai kontinensen.

A júliusi teliholdnak azonban más neve is volt. Az Ojibwa indiánok Málna Holdnak, a krik indiánok pedig Tollhullató Holdnak is nevezték, mivel bizonyos madarak ilyenkor vedlenek. Az egyik legelterjedtebb elnevezés a Kos Hold lehetett, mivel az állat agancsa ilyenkor növekedési módban van.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek