Szelfit készített a Holddal a háttérben a NASA Orion űrszondája

A NASA közzétett egy szelfit, amelyet az Orion űrkapszula készített a Hold körüli pályán, miközben az űrszonda folytatja az Artemis1 küldetést, amely 25 és fél napos utazáson vesz részt – adta hírül a CNN.

A NASA űrszonda szelfije a HolddalForrás: Facebook/NASA Artemis

Az Orion legújabb szelfije – a küldetés nyolcadik napján készült – a kapszula egyik napelem-tömbjének kamerájával – az űrszonda szögeit mutatja, a háttérben pedig a Hold látható. A közeli fotók hétfőn készültek, amikor az Orion a legközelebb került a Holdhoz, mintegy 80 mérfölddel (129 kilométerrel) elhaladva a Hold felszíne felett. 

Az Artemis-1 november 16-án indult útnak a floridai Kennedy Űrközpontból, tesztbábukkal és mérőműszerekkel a fedélzetén. Ha az Orion befejezi utazását a Holdon és visszatér a Földre, a következő Artemis már emberekkel a fedélzetén indulhat a Hold felé 2024-ben. Csütörtök délutánig a kapszula 222 993 mérföldre (358 972 kilométerre) volt a Földtől és 55 819 mérföldre (89 831 kilométerre) a Holdtól, és a NASA adatai szerint valamivel több mint 2600 mérföld/órás sebességgel forgott. Néhány nap múlva lesz a legtávolabb, amikor 432 ezer kilométerre fog utazni. Ilyen távol még nem járt olyan űreszköz, amelyet emberek szállítására terveztek. A Hold körbefutása után az Orion kapszula várhatóan visszafordul a Föld felé, és december 11-én landol a Csendes-óceánon.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek