A NASA hamarosan bányászni kezd a Holdon

A Hold erőforrásainak bányászatára készül az Egyesült Államok űrügynöksége, a NASA a következő évtizedben. A projektet legkésőbb 2032-ig szeretnék megkezdeni.

A felkelő Hold a Galyatetőn lévő híradástechnikai torony mögött Mátraverebély közeléből fotózva 2023. június 3-án esteForrás: MTI/Komka Péter

Az Artemis-program részeként 2025-ig amerikai űrhajósokat terveznek küldeni a Hold felszínére. A négy űrhajós, akik között egy nő és egy színes bőrű férfi is szerepel, az első emberek lesznek, akik leszálltak a Holdon 1972 óta.

A küldetés célja, hogy megvizsgálják a Hold felszínét és információkat gyűjtsenek, amelyeket egy későbbi Mars-utazás feltételeinek megteremtéséhez használnának fel. A NASA kereskedelmi és nemzetközi partnerekkel működik együtt, hogy megteremtsék a hosszú távú emberi jelenlét feltételeit a Holdon, amely szükséges a Mars küldetéshez.

Az űrügynökség először azt derítené ki, hogyan lehetne biztosítani az oxigén- és vízellátást a száraz Hold felszínén, amelynek vékony légkörében nincs levegő. Később a Hold felszínén előforduló ásványok, például a vas kiaknázása következne.

Még ebben a hónapban egy teszt-fúróberendezést terveznek küldeni a Hold talajának begyűjtésére, egy feldolgozó üzem felépítését pedig 2032-ig tervezik megvalósítani.

A tudósok azt remélik, hogy az Artemis küldetés segítségével bővíthetik a kereskedelmi lehetőségeket az űrben. Várhatóan a kereskedelmi rakétavállalatok lesznek az első ügyfelek, amelyek a Hold erőforrásait használják majd üzemanyagként, írja a The Guardian.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek