Nehogy lemaradj a legnagyobb szuperholdról az évben!

Holnap, július 13-án a Hold megérkezik a Földhöz legközelebbi pontjához 2022-ben: itteni idő szerint 11 órakor 357 264 kilométer távolságra lesz tőlünk, 9 óra 38 perccel később pedig a hivatalosan is telibe fordul. Mindez azt jelenti, hogy ha holnap este felnézünk az égre, a legnagyobb szuperholdat fogjuk látni 2022-ben!

A felkelő Hold világít a Karancs csúcsán lévő kilátó és az Antenna Hungária adótornya mögött.Forrás: MTI/Komka Péter

A szuperhold sokak szerint egy kicsit túlzó kifejezés, mivel a telihold ilyenkor csak 10%-kal látszik nagyobbnak, mint egyébként. Ez a különbség szabad szemmel nehezen vehető észre, hacsak nincs több évtizedes amatőrcsillagász múltunk.

Akárhogy is értékeljük – szupernek vagy nem szupernek –, a holnapihoz hasonló közelségben idén utolára láthatjuk a teliholdat. Ezután több mint egy évet kell várnunk a következő hasonló éjszakáig, a legközelebbi "szuperhold" ugyanis 2023 augusztus 1-jén lesz. Ez a tudat mégiscsak egy kicsit izgalmasabbá teszi a holnapi éjszakát a többinél.

Görögországban az Akropolisz felett a Hold mintha narancsból lenneForrás: Valerie Gache/Afp

A modern világban nem szokás nevet adni a Holdnak (persze a szuperen kívül), de bizonyos régebbi kultúrák közvetlenebb viszonyt ápoltak az univerzummal, és minden egyes teliholdat az adott évszakhoz kötődő jelenségről vagy szokásról nevezték el. A júliusi teliholdat például Mennydörgés Holdnak nevezték, mivel ebben a hónapban gyakoriak voltak a zivatarok az észak-amerikai kontinensen.

A júliusi teliholdnak azonban más neve is volt. Az Ojibwa indiánok Málna Holdnak, a krik indiánok pedig Tollhullató Holdnak is nevezték, mivel bizonyos madarak ilyenkor vedlenek. Az egyik legelterjedtebb elnevezés a Kos Hold lehetett, mivel az állat agancsa ilyenkor növekedési módban van, derül ki a space.com cikkéből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek