Ezeken a napokon lesz telihold 2023-ban, a szuperhold dátuma is kiderült

Ha esetleg rosszabbul aludtál a napokban mint máskor, elképzelhető, hogy azért, mert hamarosan telihold fog ragyogni az égen. Bár a naptár szerint a Hold csak ma este, azaz január 6-án válik teljessé, valószínűleg már a megelőző napokban is érezni lehetett az erejét. Összeszedtük, mikor lesznek még hasonló napjaink az évben.

Bár korábban sokan kételkedtek benne, mára tudományos kutatások bizonyítják, hogy a holdfázisok hatással vannak az alvásunk minőségére. Egy svájci kutatás orvosi műszerekkel bizonyította be, hogy telihold idején megváltozik az alvás alatti agytevékenységünk (EEG), valamint a melatonin, és kortizol kiválasztásunk.

Telihold a Balaton tanúhegyei felett január 6-án, jobbról a Badacsony a Zala megyei Nagyradáról fényképezveForrás: MTI/Varga György

Így ha egész éjjel forgolódtunk az ágyban, és mindezt a teliholdra fogtuk, akkor egyáltalán nem vagyunk babonásak, nagyon is lehetséges, hogy a Hold zavarta meg az alvásritmusunkat. 

Hogyan keletkezik a telihold?

A Föld holdja minden hónapban megkerüli a bolygónkat. A Holdnak nincsen saját fénye, ami mégis világít, az a Nap fénye, ami visszaverődik a felszínén. Miközben a Hold, a Föld és a Nap keringési táncát járja, a Holdnak a napfény által megvilágított része be- és kimozdul a látómezőnkből, és az általunk észlelt holdfázisok kiszámítható sorozatát hozza létre.

A Föld árnyéka vetül a Hold korongjára telihold idején a tokiói Szenszódzsi-szentélynél fényképezveForrás: MTI/EPA/Majama Kimimasza

Egy adott hónapban a Hold nyolc különböző fázisát láthatjuk. A holdfázisok az újholddal kezdődnek, ekkor a Hold a Nap és a Föld között helyezkedik el, és a Nap pontosan a túloldalát világítja meg, míg a felénk eső része teljes sötétségben marad, tehát nem látjuk.

Nagyjából egy hét alatt egyre növekedve éri el az első negyedet, újabb egy hét elteltével pedig elkövetkezik a telihold. Teliholdkor a Föld kerül körülbelül a Nap és a Hold közé, és a felénk eső oldalt éri a napsugár. A holdkorong ilyenkor teljessé válik. Ezután a Hold elkezd fogyni, egy hét múlva következik be az utolsó negyed, a negyedik hét végére pedig teljesen elfogy, és eljut az újhold-állapotba, ahol a ciklus újra kezdődik.

Idén két szuperhold is lesz augusztusban

A Hold ciklusa átlagosan 29 nap 12 óra 44 perc alatt megy végbe, és ez az oka annak, hogy ritka esetben két telihold is történhet egy hónapban. Így lesz ez 2023 augusztusában is, amikor 1-jén és 31-én is telihold ragyog majd az égen. Ezen a két napon esik ráadásul a legközelebb a telihold a Földhöz, ami azt jelenti, hogy a szokásosnál egy kicsit nagyobbnak és vörösebbnek láthatjuk majd az égen. A köznyelv szuperholdnak nevezi a jelenséget.

Szuperhold a brazíliai Curitiba felettForrás: AFP/Daniel Castellano

Január a vonyító farkasok hava 

Több kultúra külön nevet adott minden hónap teliholdjának, de a leggyakrabban az amerikai őslakosok által adott nevekről lehet hallani. A mai Egyesült Államok északkeleti részén néhány száz évvel ezelőtt élő törzsek úgy követték nyomon az évszakokat, hogy minden teliholdnak megkülönböztető nevet adtak. Ez a név pedig az egész hónapra vonatkozott, nem csak a telihold napjára.

Bár több különböző indián név is létezik, de az Észak-Amerika keleti részén élő algonkin törzsek általában ugyanazokat használták New England-től a Felső-tóig. Az európai telepesek már saját szokásaikat követték, és más neveket adtak - írja a space.com.

A januári holdat farkasholdnak is nevezikForrás: Pixabay/mohamed_hassan

A január az őslakosok számára a tél közepe, az az időszak, amikor a hideg és az erős havazás közepette hallani lehet a farkasfalkák éhes üvöltését az indián falvak közelében. Ezért lett a januári telihold neve farkashold, azaz Wolf Moon. Mivel a farkasok gyakran éjszaka vadásznak, üvöltésüket az esti órákhoz, és különösen a Holdhoz kapcsolták. A teliholdkor üvöltő farkasok évszázadok óta ismert képe azonban inkább folklór.

Mivel a januári telihold általában a karácsony utáni első telihold volt, egyes kultúrák a Karácsony utáni holdnak is nevezték. Mások néha Teljes Hóholdként emlegették a januári teliholdat, de a legtöbb indián törzs ezt a nevet a februárira alkalmazta, olvasható.

2023 teliholdjainak dátumai

Január 6.
Február 5.
Március 7.
Április 6.
Május 5.
Június 4.
Július 3.
Augusztus 1. és 31.
Szeptember 29.
Október 28. (részleges holdfogyatkozás)
November 27.
December 27.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek