Európa kristálytiszta vizű folyói, ahol bátran csobbanhattok

A környezetszennyezésről szóló rengeteg negatív hír után teljes felüldülés tudni arról, hogy léteznek olyan tiszta folyók Európa-szerte is, amelyekben biztonságosan úszhatunk, fürdőzhetünk. A nyüzsgő városközpontoktól a gyönyörű nemzeti parkok mélyén megbúvó strandokig pompás folyami fürdőhelyeken élhetjük át a kellemes, frissítő úszás élményét. Az alábbiakban bemutatjuk Európa 6 legszebb és legtisztább folyami fürdőhelyét.

Ausztria – egy nemzeti parkban fürdőzhettek

Nem is kell olyan messzire utaznunk, ha vadvízi úszásra vágyunk. Az Európai Környezetvédelmi Ügynökség szerint Ausztriában vannak a legtisztább fürdővízek Európában, melyek közel 98 százaléka – ahol rendszeresen úsznak – „kiváló" minősítést kapott tavaly. Az egyik ilyen hely a Bécstől keletre elhelyezkedő Lobau folyó, amely áthalad a Donau-Auen Nemzeti Parkon.

Ilyen csodás, érintetlen a természet Donau-Auen Nemzeti Parkban, ahol nyaranta a kijelölt helyeken úszni lehet a tiszta vízbenForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2021 bwagner99/Shutterstock. No use without permission./Bwagner99

A terület nagy része a vadon élő állatok és növények miatt védett, de vannak olyan helyei, ahol engedélyezett a fürdőzés. A nemzeti parkon belül és a Felső-Lobau vizein a Dechantlacke, a Panozzalacke, a Duna-Odera csatorna II + III medencéjénél és a Stadler Fordnál lehet úszni. Ha arra jártok, bizonyosodjatok meg arról, hogy jó helyen fürdőztök és élvezzétek Európa egyik legtisztább folyóvizét!

Franciaország – átúszhattok egy sziklahíd alatt

A francia Gorges de l'Ardèche-en áthaladó Ardèche folyónak ezt a kanyargós szakaszát és a környező sziklaképződményeket gyakran Európa Grand Canyonjaként emlegetik. Maga a Pont d'Arc egy hatalmas, 30 méter magas természetes sziklahíd, amelyet a víz alakított ki. A festői sziklaképződmény alatt homokos strandok találhatók, amelyek népszerűek az úszni vágyók és a kajakosok körében is, míg a mászókat a sziklák vonzzák.

Mesés környezet, ahol az úszni és a kajakozni vágyók sem csalódhatnakForrás: Only France via AFP/BERNARD JAUBERT/ ONLYFRANCE.FR/Bernard Jaubert

A folyó tiszta vize kiválóan alkalmas a csobbanásra a nyári hónapokban, és akár a boltív alatt is át lehet úszni. Ez a folyószakasz valószínűleg nagyon forgalmas lesz a főszezonban, ezért aki nyugodtan szeretne úszkálni, érdemes korán felkelnie.

Szlovénia és Horvátország – csábító meleg víz vár

A Kulpa folyó (horvátul Kupa, szlovénül Kolpa) a horvát határ délkeleti részén és Szlovénia területén folyik. Szlovéniának 48 hivatalos fürdőhelye van, ahol rendszeresen mérik a vízminőséget, ezek közül 18 természetes fürdőhelyből áll. A Kulpa az egyik legmelegebb vizű tiszta folyó, amelynek vízhőmérséklete nyáron elérheti a 30°C-ot is.

Ahogy lefelé halad a folyó, kiszélesedik, és tökéletes hely lesz belőle, hogy csobbanhassunk a langyos vízében. A forrás közelében kevésbé alkalmas úszásra, de nagyszerű lehetőséget kínál raftingolásra. A folyó mentén rengeteg kemping és kirándulóhely is található.

Svájc – Zürich központjában lubickolhattok

A Limmat folyó Flussbad Oberer Letten nevű folyóparti fürdője azon kevés helyek egyike, ahol egy város központjában tiszta vízben mártózhattok meg. A fürdőhely a helyiek kedvelt találkozóhelye, és 400 méter hosszú csatornával rendelkezik, de van egy medence a nem úszók számára is, sőt, még búvárplatformokat is kiépítettek a folyóban.

A városlakók menedékhelye, ahol a nyári forróságban lehűthetik magukatForrás: Myriam Thyes/Wikimedia Commons

A zürichi főpályaudvartól mindössze egy kőhajításnyira található, 1952-ben épült fürdőbe ingyenes a belépés. Ez a komplexum egy napozóterasszal is rendelkezik, ahol miután kijöttetek a vízből, megszáradhattok és élvezhetitek a napsütést. Hogy ne unatkozzatok, még két strandröplabda-pálya is rendelkezésre áll, a közelben pedig egy étterem és bár várja a fürdés után éhes-szomjas vendégeket.

Görögország – raftingolni tökéletes

A Voidomatis folyó nevének jelentése „az ökör szeme", amely onnan ered, hogy ezeknek az állatoknak tiszta kék szeme van, mint a folyó vizének. És ez valóban Európa egyik legtisztább folyója, melynek vize hívogató, ám csak a legbátrabbaknak ajánljuk, ugyanis a legnagyobb melegben is nagyjából 4 Celsius fok körüli hőmérsékletű a vize.

Szinte "repül" a csónak a kristálytiszta vizenForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 kostasgr/Shutterstock. No use without permission./Kostasgr

Ezzel szemben kitűnő hely a rafting szerelmeseinek, illetve a túrázásra vágyóknak is tökéletes célpont a folyót körbe ölelő, csodálatos, 15 kilométer hosszú Vikos-Aoös Nemzeti Park.

Portugália – medencékben frissülhettek

A Serra da Estrela Természeti Park belsejében található a Loriga gleccservölgy. Az ott áthaladó Loriga folyót a hegyekben található források táplálják, és kiemelkedő természeti szépségű terület veszi körül.

Az egyik legjobb hely a vadvízi úszáshoz a Loriga River Beach, ahol természet alkotta és mesterségesen kialakított medencék várnak.  A víz hőmérséklete az évszaktól függ, de itt is érdemes lelkileg felkészülni arra, hogy a víz borzongatóan hűvös is lehet. A hivatalos nyári fürdőidőszak alatt a kék zászlós strandon kávézó is található, és olyankor sokan összegyűlnek, hogy egy frissítő csobbanásban lehessen részük.

Jövőre még az is megtörténhet, hogy egy évszázad után ismét lehet fürdőzni a francia fővárosban"Forrás: CLAIRE SERIE / HANS LUCAS / HANS LUCAS VIA AFP"
A Szajnában úszni? 100 éves álom válhat valóra Párizsban!

Pontosan 100 év telt el azóta, hogy betiltották a fürdőzést a francia fővárost átszelő folyón, a Szajnán. A 2024-es olimpia során azonban ez megváltozhat! A tervek szerint ugyanis visszaadják a polgároknak az egy évszázada várt álmot. A 2024. július 26. és augusztus 11. között Franciaországban megrendezésre kerülő következő olimpia előtt Párizs önkormányzata egy ambiciózus projekten dolgozik, hogy megtisztítsák a Szajnát.

A cél az, hogy a Szajna úszhatóvá váljon a nyíltvízi úszó- és triatlonversenyekre, de olyan fürdőhelyeket is létrehozzanak a fővárosban, amelyeket közvetlenül az olimpia után avatnak fel.

Lehet, hogy ez egy új és rendkívüli élmény kezdete a városban? Jövőre megtudjuk!

 (Forrás: euronews.comsiviaggia.it)

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek